Corona-omboekingspremie biedt soelaas voor uitgestelde of geannuleerde events

Publicatiedatum
De Vlaamse Regering wil soelaas bieden aan organisatoren van evenementen die uitgesteld of geannuleerd werden als gevolg van de coronacrisis. Deze steunmaatregel is nu ook op Europees niveau goedgekeurd, maar kan nog niet aangevraagd worden.

Eventsector zwaar getroffen door coronacrisis

De evenementensector werd bijzonder hard getroffen door de coronacrisis en de maatregelen die zich opdrongen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Zo moesten geplande en geboekte evenementen door de coronavirusmaatregelen geannuleerd worden. Sommige organisatoren hebben er voor gekozen om deze tickets terug te betalen, andere om bezoekers te herboeken naar dezelfde activiteit verder in de tijd. In beide gevallen moest het personeel werkzaam blijven om deze omboekingen uit te voeren en contacten met klanten te onderhouden. De verschillende ‘heropeningen’ die in het vooruitzicht stonden maar uiteindelijk niet zijn doorgegaan, hebben deze kosten verder opgedreven. Tegenover deze omboekingskosten stonden echter geen nieuwe inkomsten.

Ondersteuningsmechanisme ter compensatie van omboekingskosten

Om deze intrinsiek gezonde ondernemingen van het faillissement te redden en de sector te laten overleven, heeft de Vlaamse Regering een ondersteuningsmechanisme opgezet. Concreet wil de Vlaamse Rregering compensaties bieden voor de personeelskosten die organisatoren moeten maken om tickets om te boeken. Het gaat om evenementen op het gebied van kunst, amusement of recreatie in België die tussen 13 maart 2020 en 30 juni 2021 hadden moeten plaatsvinden. De steun bedraagt in principe € 2 per omgeboekt ticket, met een minimum van 10.000 omboekingen per begunstigde. 

Deze steunmaatregel  - geraamd op een totale steun van € 10 miljoen - is nu ook door de Europese Commissie goedgekeurd. 

Deze Corona-omboekingspremie kan je ten vroegste vanaf medio september 2021 aanvragen. Een overzicht van alle huidige coronasteun voor de eventsector, vind je op deze pagina van de Subsidiedatabank

 

De voornaamste steunmaatregelen voor ondernemers getroffen door de coronacrisis in een notendop:

(!) Belangrijk, deze steunmaatregelen veranderen geregeld, worden verlengd of uitgebreid. Blijf op de hoogte door je hier in te schrijven voor onze corona update voor bedrijven!

Steun via VLAIO:

Een overzicht van wat VLAIO aanbiedt om jouw bedrijf te steunen tijdens en na de coronacrisis vind je op vlaio.be/corona.

    Andere belangrijke Vlaamse steun:

    Voor een volledig up-to-date overzicht van alle Vlaamse steun kan je steeds terecht op deze pagina in onze subsidiedatabank.

    Belangrijke federale steun:

    Alle maatregelen van de federale overheid en andere instanties vind je in de subsidiedatabank met filter 'coronavirus'.