Tientallen evenementen kunnen plaatsvinden dankzij voorschot

Publicatiedatum
Om de motor van de eventsector draaiende te houden in moeilijke tijden, heeft de Vlaamse regering een voorschottenregeling uitgewerkt. Dankzij die voorschotten kunnen tientallen evenementen nu plaatsvinden.

241 organisaties dienden aanvraag in

In totaal hebben 241 bedrijven een aanvraag voor een voorschot ingediend voor alles samen 473 projecten. Bij de beoordeling van de evenementen worden de indieners steeds gecontacteerd en in veel gevallen ook de lokale besturen of locaties waar het evenement gepland wordt. Organisatoren gaan op zoek naar alternatieven om ook in verminderde capaciteit het event te organiseren. 

Voor evenementen in het najaar loopt de beoordeling nog. 250 dossiers werden inmiddels goedgekeurd, goed voor 65 miljoen euro. Daarvan werden er 110 uitbetaald voor een totaalbedrag van 30 miljoen euro, er werd daarnaast al 613.000 euro teruggevorderd van evenementen die hebben plaatsgevonden. De evenementen zijn heel divers, het gaat om kleinere events die een voorschot van 25.000 hebben ontvangen tot grote met een voorschot van 1,8 miljoen euro.

Tientallen evenementen kunnen starten

Dankzij de voorschotten kunnen tientallen evenementen deze zomer plaatsvinden of hebben al plaatsgevonden. Zo zijn er de voorbije maanden heel diverse evenementen als onder andere Nokere Koerse, de Sinksefeesten, de Lotto Belgium Tour Wielrennen en De Ronde van Vlaanderen gepasseerd. Daarnaast komen nog Gent Jazz Festival, Pukkelpop, het Antwerp Photo Festival, het Grote Ridder Muis Bivak, de Rally van Ieper, Historalia, Werchter Parklife. Voor de danceliefhebbers is er Paradise City en Paradise by the Lake. Voor liefhebbers van het ruigere genre komt Alcatraz in Kortrijk er nog aan. Die evenementen zullen binnen de drie maanden na het evenement het voorschot terugbetalen. 

60 evenementen zijn geannuleerd

60 evenementen zijn omwille van coronamaatregelen geannuleerd. Dat gaat in totaal om een toegekend bedrag van 12 miljoen euro. Als het evenement geannuleerd wordt, laat de organisator dat weten aan VLAIO. VLAIO laat dan een controle uitvoeren, daarbij worden facturen en de volledige projectboekhouding gecontroleerd, maar ook of onderaannemers correct werden betaald. Elke organisatie moet facturen indienen om effectief gemaakte kosten aan te tonen. Wat recupereerbaar is, moet worden terugbetaald met daarbovenop een premie van 2%.