Steunmaatregelen RSZ voor werkgevers (coronavirus)

Laatst gewijzigd op 26 mrt 2021 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
Werkgevers getroffen door beperkende coronamaatregelen
Voor wat
compensatie voor betaling RSZ werkgeversbijdragen
Subsidie
bedrag stemt overeen met bepaalde werkgeversbijdragen

Wat houdt de maatregel in

Om de werkgevers te ondersteunen tijdens de coronacrisis werden er een aantal steunmaatregelen gelanceerd. 

Het kernkabinet heeft op 12 februari beslist om het steunpakket van november 2020 te verlengen tot eind juni en er werden ook nog bijkomende economische steunmaatregelen goedgekeurd. Hierin zit o.m. een vermindering van de werkgeversbijdrage voor de eventsector. Om de voorbereiding van de heropening van de evenementensector (incl. culturele en huwelijkssector) te steunen, wordt de patronale bijdrage voor werknemers verminderd. Alle info in het persbericht Federale regering verlengt en breidt steunpakket uit. Deze maatregelen zijn nog niet operationeel. We houden je op de hoogte.

Afgelopen initiatieven

Compensatie verplicht gesloten sectoren

Om de financiële gevolgen van de coronacrisis te verlichten, werd er door de Wet van 24 november 2020 met het oog op steunmaatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie (1) een compensatieregeling ingevoerd voor bepaalde werkgevers die zwaar werden getroffen door de nieuwe verstrengde coronamaatregelen. 
De premie werd toegekend aan de werkgevers die verplicht hebben moeten sluiten op basis van de Ministeriële Besluiten van 28 oktober 2020 en 1 november 2020 of die zwaar zijn getroffen door de coronamaatregelen. 

Meer informatie kan je terugvinden in de Administratieve instructies voor werkgevers > Premie voor de compensatie van RSZ-bijdragen derde kwartaal 2020.

Compensatie toeleveranciers

Er werd een compensatieregeling ingevoerd voor de toeleveranciers van werkgevers die verplicht hebben moeten sluiten op basis van de ministeriële besluiten van 28 oktober 2020 en 1 november 2020 en bepaalde sectoren.
Deze maatregel was van toepassing op toeleveranciers van ondernemingen die verplicht hebben moeten sluiten. Als toeleverancier moest de werkgever in 2019 een omzet hebben behaald die voor minstens 20% resulteerde uit goederen en/of diensten, geleverd aan deze getroffen bedrijven die verplicht moesten sluiten. Toeleveranciers die hun activiteiten in 2020 hebben aangevat, moesten in 2020 een omzet behalen die voor minstens 20% resulteert uit goederen en/of diensten, geleverd aan de bovenvermelde bedrijven die voor het publiek gesloten zijn.

Een aanvraag op basis van het tweede kwartaal 2020 was mogelijk tot 15 januari 2021. Een aanvraag op basis van het vierde kwartaal 2020 was mogelijk tot 15 februari 2021.

Meer informatie kan je terugvinden in de Administratieve instructies voor werkgevers > Premie voor de compensatie van RSZ-bijdragen derde kwartaal 202-toeleveranciers.

Contact

Voor vragen over deze maatregel kan je contact opnemen op het gratis nummer 0800 300 20 (van 8:30 tot 17:00 uur). 

Adres

Victor Hortaplein 11
1060 Brussel
België

Telefoon