VLAIO wijst je de weg naar risicokapitaal

Publicatiedatum
Heb jij net als vele andere bedrijven deze moeilijke periode aangegrepen om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen? Nu de relance zich aandient, is dit het ideal moment om extra kapitaal te zoeken voor deze nieuwe businessmodellen. Om jou wegwijs te maken in het aanbod van risicokapitaal, publiceert VLAIO een geactualiseerd overzicht van de 112 risicokapitaalverschaffers die in Vlaanderen actief zijn.
voorblad brochure risicokapitaal

112 risicokapitaalverschaffers in Vlaanderen

In de brochure vind je per kapitaalverschaffer een fiche waar meer info wordt verstrekt over de criteria die zij hanteren, de sectorvoorkeuren, de bedragen die zij bereid zijn te verstrekken per kapitaalronde en de vormen van risicokapitaal. Ten opzichte van de vorige editie zijn er 18 fondsen bijgekomen, waardoor het overzicht nu 112 risicokapitaalverschaffers bevat. Eén van de nieuwe fondsen, het CCR Fund, richt zich zelfs specifiek op het versterken van het eigen vermogen van door COVID-geïmpacteerde bedrijven (weliswaar met mature productassortimenten in mature markten).

Het overzicht kan je hier downloaden:

Nieuwe initiatieven van de overheid

Ook de overheid zelf lanceerde recent nieuwe initiatieven om investeringen in risicokapitaal aantrekkelijker te maken. Zo lanceerde de Vlaamse Regering het Vriendenaandeel waarmee particuliere investeerders een fiscaal voordeel krijgen als zij in het kapitaal instappen van ondernemingen.

In 2021 zullen Vlaamse ondernemingen ook een beroep kunnen doen op het ‘Welvaartsfonds’. Dit fonds dat zal onder meer kapitaalparticipaties en achtergestelde leningen verstrekken aan start-ups en scale-ups die een opportuniteit zien in de huidige crisis en bijkomende middelen nodig hebben om een versnelling hoger te kunnen schakelen.

Ook de federale regering neemt via de opstart van een ‘Transformatiefonds’ de handschoen op. Via dit fonds, dat nog in de kinderschoenen staat, zullen bedrijven met 5 of meer werknemers, (achtergestelde) leningen kunnen aangaan of kan de overheid minderheidsaandeelhouder worden.

Sterke stijging aantal fondsen

Door de stijging van het aantal fondsen in de laatste jaren en doordat ook buitenlandse fondsen meer en meer naar Belgische bedrijven kijken, werden er al 4 jaar op een rij records gebroken in het ophalen van risicokapitaal door Belgische bedrijven. Door het verruimde aanbod is er gelukkig ook voldoende munitie beschikbaar om in te spelen op nieuwe opportuniteiten.

 

De voornaamste steunmaatregelen voor ondernemers getroffen door de coronacrisis in een notendop:

Steun via VLAIO:

Een overzicht van wat VLAIO aanbiedt om jouw bedrijf te steunen tijdens en na de coronacrisis vind je op vlaio.be/corona.

    Andere belangrijke Vlaamse steun:

    Voor een volledig up-to-date overzicht van alle Vlaamse steun kan je steeds terecht op deze pagina in onze subsidiedatabank.

    Belangrijke federale steun:

    Alle maatregelen van de federale overheid en andere instanties vind je in de subsidiedatabank met filter 'coronavirus'.