Vanaf zaterdag 'paaspauze' van vier weken

Publicatiedatum
Het Overlegcomité kiest voor een breed afkoelingspakket om het oprukkende coronavirus te stoppen. We geven hier een beknopt overzicht van de belangrijkste verstrengingen voor ondernemers:

infographics maatregelen voor coronavirus te bestrijden

Belangrijkste verstrengingen voor ondernemers: 

Deze maatregelen gelden vanaf zaterdag 27 maart 2021. Het Overlegcomité, het coronacommissariaat en de Risk Assessment Group blijven de situatie dag na dag nauwgezet opvolgen en zullen onmiddellijk samenkomen wanneer de situatie dit vereist. Het Ministerieel Besluit geldt tot en met zondag 25 april 2021

Niet-essentiële winkels werken op afspraak:

Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.

 • Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt.  
 • Essentiële winkels zoals voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels en de gespecialiseerde winkels met babyartikelen mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak. 
 

Op afspraak werken? 

Is jouw winkel genoodzaakt om door de nieuwe maatregelen op afspraak te werken? 

Herbekijk dan zeker het webinar "Slimme online tools waar je fysieke winkel beter van wordt" in de gratis reeks "Eerste hulp bij online verkoop", en download de presentatie

In dit webinar komen tools voor online afspraken aan bod. 

 

Niet-medische contactberoepen sluiten:

De niet-medische contactberoepen moeten sluiten. Dit betreft onder meer:

 • de schoonheidssalons;
 • de niet-medische pedicurezaken;
 • de nagelsalons;
 • de massagesalons;
 • de kapperszaken en barbiers;
 • de tatoeage- en piercingsalons.

Verplicht telewerk wordt strikter gecontroleerd: 

De controles op verplicht telewerk worden opgedreven en verscherpt. Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Ook openbare besturen dienen zich aan de verplichtingen van telewerk te houden. 

Algemene verstrengingen:

 • Samenkomsten buiten met maximaal 4 personen: De groep van mensen (kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegeteld) die elkaar buiten mogen ontmoeten, wordt beperkt tot maximaal vier. Gezinnen groter dan vier mogen zich uiteraard wel met meer verplaatsen.
   
 • Jeugd en onderwijs: De lessen van alle onderwijsniveaus (lager en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs en sociale promotie) worden opgeschort van 29 maart tot en met 2 april. Kleuterscholen blijven open. Er mogen nog wel examens georganiseerd worden in de week voor de paasvakantie. 
  • Tussen 29 maart en 2 april wordt voor kinderopvang gezorgd voor niet-telewerkbare functies en voor personen die in de onmogelijkheid zijn om voor opvang te zorgen.
  • De lessen hervatten na de paasvakantie op maandag 19 april, indien mogelijk volledig als contactonderwijs voor het secundaire niveau. 
  • Jeugdkampen en extra-curriculaire activiteiten voor scholieren blijven mogelijk in beperkte groepen van maximaal 10 jongeren en zonder overnachting.
 • Niet-essentiële reizen blijven verboden, ook tijdens de paasvakantie. De grenscontroles worden gevoelig opgevoerd.

 • Betogingen: Het aantal deelnemers voor statische manifestaties op de openbare weg is beperkt tot 50.

 

De voornaamste steunmaatregelen voor ondernemers getroffen door de coronacrisis in een notendop:

(!) Belangrijk, deze steunmaatregelen veranderen geregeld, worden verlengd of uitgebreid. Blijf op de hoogte door je hier in te schrijven voor onze corona update voor bedrijven!

Steun via VLAIO:

Een overzicht van wat VLAIO aanbiedt om jouw bedrijf te steunen tijdens en na de coronacrisis vind je op vlaio.be/corona.

  Andere belangrijke Vlaamse steun:

  Voor een volledig up-to-date overzicht van alle Vlaamse steun kan je steeds terecht op deze pagina in onze subsidiedatabank.

  Belangrijke federale steun:

  Alle maatregelen van de federale overheid en andere instanties vind je in de subsidiedatabank met filter 'coronavirus'.