Vlaams beschermingsmechanisme wordt opgetrokken tot 15% voor april

Publicatiedatum
Het steunpercentage van het Vlaams beschermingsmechanisme voor april wordt opgetrokken van 10 tot 15%. Wie verplicht gesloten blijft, zoals de horeca, krijgt deze steun. Ook ondernemers met minstens 60% omzetverlies kunnen een beroep doen op de verhoogde bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten. Voor de niet-medische contactberoepen en de niet-essentiële winkels wordt gekeken naar de periode 1 april tot 25 april.
vrouw met mondkapje aan het shoppen

Tussenkomst in de vaste kosten

De strikte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zorgen ervoor dat veel ondernemers verplicht gesloten zijn of zwaar omzetverlies hebben. De horeca is sinds 19 oktober 2020 gesloten. Dat is ondertussen al meer dan 5 maanden. Nu de niet-essentiële winkels streng beperkt worden en de contactberoepen opnieuw moeten sluiten, is extra bescherming noodzakelijk.

Daarom wordt het Vlaams beschermingsmechanisme aangepast. Op die manier krijgen de ondernemers bescherming als tussenkomst in de vaste kosten die blijven lopen.

Bescherming van 10 naar 15% en verhoogde maxima

Voor de maand april wordt het steunpercentage opgetrokken van 10 tot 15%:

 • Wie verplicht gesloten is, zoals de horeca, krijgt een bescherming van 15% van hun omzet in april 2019.
 • Voor de niet-medische contactberoepen wordt gekeken naar de verplichte sluitingsperiode van 1 april tot 25 april.

De maximumbedragen worden ook opgetrokken. Zo zullen ondernemingen afhankelijk van het aantal werknemers deze maxima kunnen krijgen:  

 • tot 9 werknemers -> maximaal € 11.250
 • van 10 tot 49 werknemers -> maximaal € 22.500 
 • met 50 werknemers of meer -> tot € 60.000

Ook niet-essentiële winkels kunnen een beroep doen op bescherming

Daarnaast kunnen ook alle ondernemingen met zware omzetverliezen een beroep doen op de verhoogde bescherming van het Vlaams beschermingsmechanisme. Voor niet-essentiële winkels die nu op afspraak moeten werken, wordt gekeken naar de periode van 1 april tot 25 april voor de berekening van het omzetverlies.

Ondertussen werd het afgelopen jaar al ruim 2 miljard euro steun uitbetaald aan ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.

Momenteel kan je Vlaams beschermingsmechanisme 5 aanvragen

Ondernemers die voor tussen 1/02/2021 en 28/02/2021 te kampen hadden met een omzetdaling van minstens 60% door de coronamaatregelen, kunnen tot en met 15 april 2021 voor deze periode het Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen. De premie bedraagt 10%, exclusief btw, van de omzet van dezelfde periode in 2020 (5% voor zelfstandigen in bijberoep):

 

De voornaamste steunmaatregelen voor ondernemers getroffen door de coronacrisis in een notendop:

(!) Belangrijk, deze steunmaatregelen veranderen geregeld, worden verlengd of uitgebreid. Blijf op de hoogte door je hier in te schrijven voor onze corona update voor bedrijven!

Steun via VLAIO:

Een overzicht van wat VLAIO aanbiedt om jouw bedrijf te steunen tijdens en na de coronacrisis vind je op vlaio.be/corona.

  Andere belangrijke Vlaamse steun:

  Voor een volledig up-to-date overzicht van alle Vlaamse steun kan je steeds terecht op deze pagina in onze subsidiedatabank.

  Belangrijke federale steun:

  Alle maatregelen van de federale overheid en andere instanties vind je in de subsidiedatabank met filter 'coronavirus'.