Vanaf vandaag kan je corona globalisatiemechanisme aanvragen

Publicatiedatum
Bedrijven die een omzet hadden van minimaal € 450.000 in de periode van 1 april tot en met 31 december 2019 en in 2020 zwaar getroffen werden door de coronamaatregelen, kunnen steun krijgen via het corona globalisatiemechanisme. Check of je aan de voorwaarden voldoet:
vogeltjes op een draad

Voldoe je aan de voorwaarden?

De onderneming:

 • heeft op 30 september 2020 een actieve exploitatiezetel in het Vlaams Gewest opgenomen in de Kruispuntbank voor Ondernemingen;
 • heeft in de periode van 1 april 2019 tot en met 31 december 2019 een omzet uit geleverde prestaties, exclusief btw, van minstens € 450.000;
 • heeft in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 een omzetdaling van minstens 60% gekend ten gevolge van de coronamaatregelen;
 • heeft in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 een boekhoudkundig verlies voor aftrek van belasting geleden.

Ondernemingen die pas in 2020 zijn opgestart dienen geen neergelegde jaarrekening van 2019 te hebben. Enkel de onderneming die in het laatste kwartaal 2020 nog actief was, komt in aanmerking. Eenmanszaken kunnen geen aanvraag indienen.

Alle info over de voorwaarden lees je hier.

Hoeveel steun?

Ondernemingen die in de laatste drie kwartalen van 2020, dus van 1 april tot 31 december 2020, minstens 60% omzetverlies én een boekhoudkundig verlies hebben geleden, kunnen vanaf 1 april 2021 deze steun bij VLAIO aanvragen. Concreet kunnen zij rekenen op een steunpercentage van 10% van de omzet, exclusief btw, in dezelfde periode in 2019. Hierbij gelden er een aantal beperkingen. Van dat totale bedrag zullen de al uitbetaalde premies (hinder-, compensatie- en/of ondersteuningspremie en Vlaams beschermingsmechanisme) afgetrokken worden.

 • Het steunbedrag mag voor kleine ondernemingen niet meer dan 90% van de vaste kosten zijn
 • Voor middelgrote en grote ondernemingen mag het steunbedrag niet meer dan 70% van de vaste kosten zijn.
 • Ondernemingen met een omzet van meer dan 25 miljoen euro (exclusief btw) en met minstens 20 werknemers worden gelijkgesteld met de categorie van 200 werknemers en meer.

Bekijk voor de exacte steunbedragen deze tabellen.

Hoe aanvragen?

Aanvragen is mogelijk vanaf donderdag 1 april 2021 via de roze knop op www.vlaio.be/globalisatiemechanisme. Bereid je aanvraag grondig voor door eerst de voorwaarden en de aanvraagprocedure grondig door te nemen.  

 

De voornaamste steunmaatregelen voor ondernemers getroffen door de coronacrisis in een notendop:

(!) Belangrijk, deze steunmaatregelen veranderen geregeld, worden verlengd of uitgebreid. Blijf op de hoogte door je hier in te schrijven voor onze corona update voor bedrijven!

Steun via VLAIO:

Een overzicht van wat VLAIO aanbiedt om jouw bedrijf te steunen tijdens en na de coronacrisis vind je op vlaio.be/corona.

  Andere belangrijke Vlaamse steun:

  Voor een volledig up-to-date overzicht van alle Vlaamse steun kan je steeds terecht op deze pagina in onze subsidiedatabank.

  Belangrijke federale steun:

  Alle maatregelen van de federale overheid en andere instanties vind je in de subsidiedatabank met filter 'coronavirus'.

   

  Delen: