Uitsluiting VLAIO-steun voor wie bewust en onterecht aanvraag deed

Publicatiedatum
Ondernemingen die via bewust onjuiste verklaringen of foutieve informatie VLAIO-steun trachten te bekomen, kunnen gedurende 5 jaar geen VLAIO-steun krijgen.

Misbruik voorkomen en onbetrouwbare aanvragers weren

Bij de beoordeling van steunaanvragen door ondernemingen voor de verscheidene coronapremies bij Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), is gebleken dat sommige ondernemingen een aanvraag indienen op basis van onjuiste verklaringen of foutieve informatie. Op deze manier proberen bepaalde ondernemingen steun te bekomen waarop zij eigenlijk geen recht hebben.

Ondernemingen die via bewust onjuiste verklaringen of foutieve informatie steun trachten te bekomen via de verschillende steuninstrumenten van VLAIO, zullen voor een periode van 5 jaar van de VLAIO-steun uitgesloten kunnen worden. Die bedrijven zullen geen verdere of bijkomende steun kunnen aanvragen. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist. Met deze maatregel wil de Vlaamse Regering misbruik voorkomen en onbetrouwbare aanvragers weren.

De maatregel geldt voor alle steunmaatregelen en wordt nu beoordeeld door de Raad van State. Het gaat om de uitsluiting van onder andere de volgende steuninstrumenten:

 • Kmo-portefeuille
 • Ecologiesteun
 • Strategische Transformatiesteun
 • Onderzoeks- & ontwikkelingsprojecten
 • Hinderpremie openbare werken
 • Vlaamse Corona Beschermingsmechanismen
 • Het Corona Globalisatiemechanisme
 • Het terugbetaalbaar voorschot voor evenementen

Ondertussen legt de Vlaamse Regering de laatste hand aan een integraal inspectieplan voor de controle van de steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis. 

 

De voornaamste steunmaatregelen voor ondernemers getroffen door de coronacrisis in een notendop:

(!) Belangrijk, deze steunmaatregelen veranderen geregeld, worden verlengd of uitgebreid. Blijf op de hoogte door je hier in te schrijven voor onze corona update voor bedrijven!

Steun via VLAIO:

Een overzicht van wat VLAIO aanbiedt om jouw bedrijf te steunen tijdens en na de coronacrisis vind je op vlaio.be/corona.

  Andere belangrijke Vlaamse steun:

  Voor een volledig up-to-date overzicht van alle Vlaamse steun kan je steeds terecht op deze pagina in onze subsidiedatabank.

  Belangrijke federale steun:

  Alle maatregelen van de federale overheid en andere instanties vind je in de subsidiedatabank met filter 'coronavirus'.

   

  Delen: