Heropstartlening zal ondernemers zuurstof geven na corona

Publicatiedatum
De Vlaamse Regering werkt een lening uit voor ondernemingen die bijvoorbeeld nieuwe voorraden zullen moeten aankopen om te kunnen heropstarten na de coronacrisis.
vrouw aan het shoppen met mondmasker

Nood aan extra liquiditeit

Meer dan 6 op de 10 ondernemingen in de non-food sector en 8 op de 10 ondernemingen in de horeca heeft nood aan extra liquiditeit om voorraden aan te kopen in het voorjaar 2021. Dat gaat dan bijvoorbeeld over de modesector die door een tegenvallende soldenperiode onvoldoende kapitaal hebben om de nieuwe collectie aan te kopen. Ook de horecasector zal bij een heropening grote kosten hebben om nieuwe voorraden in te slaan. Leveranciers zijn minder geneigd om betalingsuitstel te geven omdat het ook voor hen moeilijke maanden zijn.

Leningen aan 1% rente

Voor hen creëert de Vlaamse Regering de heropstartlening. Dat is een lening met 1% rente die afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag op 2 of 3 jaar loopt. De terugbetaling dient pas te gebeuren vanaf de 12de maand. De minimumlening is € 10.000. Voor leningen tot € 50.000 kan het te ontlenen bedrag maximaal 80% van de aankopen voor herstart bedragen en is de looptijd 24 maanden. Voor leningen van meer dan € 50.000 kan het te ontlenen bedrag maximaal de helft van de aankopen voor herstart bedragen en is de looptijd 36 maanden. Er zijn nog een aantal voorwaarden aan verbonden, zo komen enkel ondernemingen die intrinsiek gezond waren voor de crisis in aanmerking.

Aanvraag nog niet mogelijk

VLAIO werkt aan het wettelijk kader van de heropstartlening. Dit houdt ook in dat de meldingsprocedure voor goedkeuring van de Europese Commissie nog loopt en wijzigingen mogelijk zijn. Van zodra de datum duidelijk is waarop de applicatie gebouwd zal zijn, zal VLAIO deze bekend maken. Vanaf deze datum, mogelijks pas naar de zomer toe, kan een aanvraag voor een heropstartlening ingediend worden. Weet het als eerste door je hier te abonneren op onze corona-update voor bedrijven.

Alle informatie over de heropstartlening vind je via www.vlaio.be/heropstartlening.

 

De voornaamste steunmaatregelen voor ondernemers getroffen door de coronacrisis in een notendop:

Steun via VLAIO:

Een overzicht van wat VLAIO aanbiedt om jouw bedrijf te steunen tijdens en na de coronacrisis vind je op vlaio.be/corona.

    Andere belangrijke Vlaamse steun:

    Voor een volledig up-to-date overzicht van alle Vlaamse steun kan je steeds terecht op deze pagina in onze subsidiedatabank.

    Belangrijke federale steun:

    Alle maatregelen van de federale overheid en andere instanties vind je in de subsidiedatabank met filter 'coronavirus'.