Proeftuinen industrie 4.0

XR@Work - begeleiding bij het gebruik van AR en VR

De menselijke kant van virtual en augmented reality

In de industrie 4.0-proeftuinen AR/MR in labo- en procesomgevingen en ConstructionSite Vision werd tussen 2019 en 2022 toepassingen van augmented en virtual reality gedemonstreerd in de bouwsector, de voedingsindustrie, de procesindustrie en de klassieke maakindustrie. Met steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie leggen we nu de focus op het menselijke aspect van deze technologieën.

Welke impact hebben AR en VR op het HR-beleid van je bedrijf? Wat moeten je medewerkers hiervoor kennen en kunnen? Zijn er interessante opleidingen? En wat is de impact op je organisatie? Ontdek het in deze proeftuin 2.0.

Projectpartners: EDM-UHasselt, WTCB, Howest, Skilliant, Syntra PXL

Waarover gaat het?

Augmented en virtual reality zijn bij uitstek geschikt om nieuwe medewerkers en zij-instromers snel op weg te helpen. Dit project helpt bedrijven bij het in gebruik nemen van deze technologieën. Gedaan met dikke manuals en bijeengeplakte handleidingen.

Waarom is dit belangrijk?

Augmented en virtual reality, in verschillende combinaties ook bekend onder de noemer extended of mixed reality, hebben een groot potentieel voor bedrijven in uiteenlopende sectoren. Bovendien komen er steeds meer kant-en-klare apps op de markt die bedrijven toelaten om dit soort technologieën op een vrij laagdrempelige manier in gebruik te nemen.

De voordelen zijn legio: 

  • minder cognitieve belasting van medewerkers;
  • minder fouten, dus een verhoogde productiekwaliteit;
  • daling van het aantal gevaarlijke situaties.

Leestip! Expert deelt de beste toepassingen van AR en VR in de bouw

Wat is het aanbod?

Voor bedrijven met interesse in augmented of virtual reality is er op dit moment geen duidelijk stappenplan of traject dat ze kunnen volgen. Door juist hierop in te zetten wil dit project de drempel voor het implementeren van dit soort technologieën verlagen.

In co-creatie met bedrijven uit de maakindustrie, de agrovoedingssector, de biotech en de bouw, worden begeleidingstrajecten ontwikkeld die medewerkers en bedrijven helpen bij het implementeren van extended reality-toepassingen. 

Contact

Contacteer projectleider Fabian Di Fiore via fabian.difiore@uhasselt.be of bel + 32 (0)11 268 432.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: