Proeftuinen industrie 4.0

Smart Maintenance

Betrouwbare modellen voor conditie-gebaseerd onderhoud

Door data van gelijkaardige machines intelligent te bundelen, zetten bedrijven de stap van periodiek naar conditioneel onderhoud.

Waarover gaat het?

Betaalbare sensoren zorgen voor een shift van periodiek naar conditioneel onderhoud. In deze proeftuin helpen Flanders Make en imec bedrijven op weg met betrouwbare modellen voor het plannen van onderhoudswerken.

“Nu verzamelen bedrijven machine per machine data in een beperkte context”, vertelt projectleider Agusmian Partogi Ompusunggu (Flanders Make). “Wij verkleinen de kloof tussen lab en werkvloer door data van meerdere machines, in uiteenlopende operationele omstandigheden, te bundelen. Speciaal voor deze proeftuin hebben we een testopstelling ontwikkeld waarbij we versneld lagerschade meten bij zeven afzonderlijke machines.”

 

Vervolgproject 'Digitalent4Industry'

Opgelet: deze proeftuin is intussen afgelopen. Maar de technologie-demonstratoren én expertise worden verdergezet in het lopende project 'Digitalent4Industry', met steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie. Hierin krijgen bedrijven die AR- en VR-toepassingen willen implementeren begeleiding op het vlak van menselijk kapitaal.

Ontdek hier alles over dit project!

 

Waarom is dit interessant voor jou?

Door van preventief onderhoud over te stappen op conditioneel onderhoud bespaar je als maakbedrijf drie keer.

  1. Je maakt geen onnodige kosten door machineonderdelen te vervangen die nog in goede staat verkeren;
  2. De onderhoudstechnicus doet geen onnodige ingrepen;
  3. Je verhoogt de uptime van productie-installaties, waardoor de capaciteit en dus ook het rendement stijgt.

In de wereldwijde overgang naar industrie 4.0 zijn alle maatregelen die de concurrentiepositie maakbedrijven verbeteren natuurlijk meer dan welkom.

Wat is het aanbod?

Machinebouwers, onderhoudsbedrijven en aanbieders van technologie voor het onderhoud van machines kunnen nu al aan kijken naar de testopstelling bij Flanders Make in Leuven. Naast het capteren van data schenkt deze proeftuin ook aandacht aan het beheren van data in de cloud.

Ook de meetdata van eerdere opstellingen zijn verkrijgbaar op aanvraag.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: