Proeftuinen industrie 4.0

Collaboratieve Werkcel 4.0

Mens en machine werken optimaal samen

Hoe integreer je cobots, digitale werkinstructies, lichtprojectiesystemen én stressmetingen in één werkplek. Dat demonstreert deze proeftuin aan de hand van geïntegreerde, waarheidsgetrouwe demonstratoren.

Waarover gaat het?

Flanders Make en imec realiseren in deze proeftuin de ultieme droom van maakbedrijven: een werkplek die de operator op alle mogelijke manieren ondersteunt én inspeelt op zijn of haar lichamelijke en mentale belasting.

Het vlaggenschip van de proeftuin bestaat uit een assemblagecel met lichtprojectie, een digitale interface en een tweearmige cobot. Het in kaart brengen van de lichamelijke parameters gebeurt met behulp van verschillende wearables.

 

Vervolgproject 'BOOT'

Opgelet: deze proeftuin is intussen afgelopen. Maar de technologie-demonstratoren én expertise worden verdergezet in het lopende project 'BOOT', met steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie. Hierin krijgen bedrijven die operator-ondersteunende technologieën willen implementeren begeleiding op het vlak van menselijk kapitaal.

Ontdek hier alles over dit project!

 

Waarom is dit interessant voor jou?

“Onze inzichten zijn interessant voor elk maakbedrijf dat nog in Vlaanderen actief is”, zegt Patricia Leconte, onderzoekster bij Flanders Make en projectleider van de proeftuin.

“We willen achterhalen hoe we mens en machine optimaal kunnen doen samenwerken. Dat is interessant voor complexe assemblageprocessen met veel productvariatie die niet volautomatisch kunnen gebeuren.”

Wat is het aanbod?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van cobots, lichtprojectsystemen en zelfs stressmetingen voor jouw medewerkers? In deze proeftuin ontdek je de nieuwste oplossingen, zodat je weloverwogen verdere stappen kan zetten.

“Wij organiseren demonstraties op maat en helpen bedrijven bij het integreren van technologieblokken in hun productieprocessen. Ook demonstraties ter plaatse zijn mogelijk”, aldus Patricia Leconte.

Contact

Mail maarten.witters@flandersmake.be of bel +32 498 91 94 40.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: