Proeftuinen industrie 4.0

Operatorondersteuning 4.0

Naar ‘lot size 1’ dankzij digitale en fysieke ondersteuning

Operatorondersteuning houdt maakbedrijven competitief in een wereld van alsmaar complexere productieprocessen en een schaars aanbod aan technisch geschoold personeel.

Waarover gaat het?

De complexiteit van productieprocessen neemt toe, terwijl het aanbod aan technisch personeel daalt. In deze proeftuin demonsteren experts fysieke en digitale oplossingen om mens en machine zo goed mogelijk te laten samenwerken.

Partner: Sirris

 

Vervolgproject 'BOOT'

Opgelet: deze proeftuin is intussen afgelopen. Maar de technologie-demonstratoren én expertise worden verdergezet in het lopende project 'BOOT', met steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie. Hierin krijgen bedrijven die operator-ondersteunende technologieën willen implementeren begeleiding op het vlak van menselijk kapitaal.

Ontdek hier alles over dit project!

 

Waarom is dit interessant voor jou?

Een belangrijk kenmerk van industrie 4.0 is het streven naar ‘lot size 1’ of gepersonaliseerde massaproductie. Daardoor worden assemblageprocessen erg complex en belastend voor de operatoren.

Met de huidige oplossingen kunnen we de fysieke en mentale belasting verminderen en krijgen operatoren meer autonomie en tijd voor relevantere taken. Er ontstaat weer ruimte voor meesterschap.

Wat is het aanbod?

De proeftuin is geïntegreerd in verschillende vestigingen van Sirris. In Kortrijk kan je experimenteren met cobots en digitale werkinstructies. In Diepenbeek ligt de focus op precies-verspanen in combinatie met andere bewerking zoals 3D-printen en lasertextureren. In Heverlee krijg je advies rond omvormende processen, zoals plaatbewerking.

De proeftuin is het ideale vertrekpunt voor bedrijven die starten met operatorondersteuning. Ze kunnen zich laten inspireren op een van onze workshops. Bedrijven die verder willen gaan, kunnen individueel begeleid worden met een haalbaarheidsstudie.

Contact

Contacteer projectleider Bart Verlinden via bart.verlinden@sirris.be of bel +32 498 91 93 07.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: