Proeftuinen industrie 4.0

CHAIN - datadelen in agrovoeding

Datadelen doorheen de agrovoedingsindustrie

Landbouw- en voedingsbedrijven blijven niet achter wat digitalisering betreft. Integendeel: juist door in de agrovoedingsindustrie data te delen doorheen de hele keten, zijn enorme winsten te boeken. Maar hoe doe je dat als bedrijf? En welke technische en juridische bagage hebben je medewerkers daarvoor nodig? Op deze en nog veel meer vragen biedt dit project een antwoord. Op basis van onder andere de inzichten en demo's uit de industrie 4.0-proeftuinen Living Lab Agrifood 4.0 en Smart Farming 4.0. Met steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie.

Projectpartners: Flanders’ FOOD, ILVO, Workitects, Alimento

Waarover gaat het?

Doorheen heel de agrovoedingsketen zijn steeds meer waardevolle data beschikbaar. Bijvoorbeeld over de kwaliteit bij het oogsten van groenten en fruit. Of over de herkomst van bepaalde producten. Door alle beschikbare data optimaal te gebruiken en te delen tussen bedrijven in de keten, kunnen bedrijven hun processen, producten en diensten verbeteren.

Waarom is dit belangrijk?

Het delen van data tussen agrovoedingsbedrijven is vandaag al mogelijk via het door ILVO ontwikkelde platform DjustConnect. Op die manier gebeurt alles juridisch correct en op een cyberveilige manier. Maar er zijn nog veel praktische vragen over hoe dat datadelen precies georganiseerd moet worden tussen bedrijven. En daar wil dit project een antwoord op bieden.

Daarbij is het van belang om te kijken hoe samenwerkingen over bedrijven heen opgezet kunnen worden, hoe dit allemaal georganiseerd moet worden en niet onbelangrijk: hoe dit op zo'n manier kan gebeuren dat individuele bedrijven dit ook op lange termijn volhouden. 

Wat is het aanbod?

Binnen dit project worden bedrijven uit de agrovoedingsindustrie uitgenodigd om data te delen met andere bedrijven in hun keten. Daarbij krijgen ze praktische steun en begeleiding door de projectpartners. Met aandacht voor de technologische, organisatorische én menselijke aspecten. CHAIN staat dan ook niet voor niets voor Connecting Humans in the Agrifood INdustry.

Contact

Mail chain@ilvo.vlaanderen.be

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: