Proeftuinen industrie 4.0

Living Lab 4.0 Agrifood

Intelligente procescontrole in de voedingsindustrie

Testinfrastructuur met geïntegreerde sensoren en technologie voor dataverwerking helpt voedingsbedrijven de smaak en kwaliteit van hun producten te verbeteren. En dus ook hun positie op de markt!

Waarover gaat het?

In de vernieuwde Food Pilot in Melle demonstreren experts van Flanders’ FOOD en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hoe voedings- en agrarische bedrijven hun productieprocessen kunnen optimaliseren met slimme camera’s en sensoren.

 

Vervolgproject 'WIDE'

Opgelet: deze proeftuin is intussen afgelopen. Maar de technologie-demonstratoren én expertise worden verdergezet in het lopende project 'WIDE', met steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie. Hierin krijgen bedrijven die datatechnologieën willen implementeren begeleiding op het vlak van menselijk kapitaal.

Ontdek hier alles over dit project!

 

Waarom is dit interessant voor jou?

Het gebruik van data is een voorwaarde voor industrie 4.0. In deze proeftuin ontdek je hoe je kostefficiënt data onttrekt aan agrovoedingsprocessen, én hoe je deze intelligent kan inzetten om het productieproces te optimaliseren.

“Dat leidt niet alleen tot betere verpakkingen, snellere en energiezuinigere processen. Het komt ook de smaak en de kwaliteit van het eindproduct ten goede. En dat is natuurlijk cruciaal voor de concurrentiepositie van voedingsbedrijven”, aldus projectleider Bart Van Damme (Flanders’ Food).

Wat is het aanbod?

Vanaf 2019 kunnen bedrijven in Melle gebruikmaken van een hightech UHT-proces (ultra-hogetemperatuur). Een twintigtal geïntegreerde sensoren monitoren de temperatuur van zuiveldranken, sappen, soepen en sauzen doorheen het hele proces. Zo kunnen procesparameters geoptimaliseerd worden voor méér smaak, méér voedingswaarde en minder energieverspilling.

“Fabrikanten kunnen bij ons hun producten optimaliseren zonder hun huidige productie in het gedrang te brengen, of zonder zware investering te doen”, zegt Bart Van Damme. “Ook startups profiteren van onze expertise.”

In een latere fase volgt een testopstelling met hyperspectrale camera’s.

Contact

Mail projectleider Bart Van Damme via bart.vandamme@flandersfood.com of bel +32 476 20 38 14.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: