Proeftuinen industrie 4.0

ConstructionSite Vision

Beter bouwen dankzij virtual en augmented reality

Wat als bouwvakkers dankzij virtual en augmented reality op elk moment over de juiste data beschikken? Deze proeftuin doet bouwbedrijven dromen!

Waarover gaat het?

De introductie van BIM (building information modelling) in de bouw zorgt voor een veel betere werf- en procesbeheersing op basis van een doorgedreven digitaal voorbereidingstraject. Het gaat niet alleen over de afmetingen van een gebouw of element, maar ook over materiaalkeuzes. Welke materialen worden gebruikt? Wat zijn de karakteristieken en aandachtspunten voor montage? Enzovoort.

De beschikbaarheid van dergelijke data biedt talloze mogelijkheden om het bouwproces te optimaliseren, door deze data op het juiste moment op maat van de gebruiker te visualiseren. En daarvoor zijn technieken zoals virtual en augemented reality ideaal. Meer zelfs: experts geloven dat VR en AR cruciaal zijn voor de overstap naar een digitale en geconnecteerde bouwwereld. Hoe dat precies moet gebeuren, ontdek je in deze proeftuin.

Partners: WTCB (Bouw 4.0), Howest (DAE-Research), Sirris (Smart and Digital Factory)

 

Vervolgproject 'XR@Work'

Opgelet: deze proeftuin is intussen afgelopen. Maar de technologie-demonstratoren én expertise worden verdergezet in het lopende project 'XR@Work', met steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie. Hierin krijgen bedrijven die AR- en VR-toepassingen willen implementeren begeleiding op het vlak van menselijk kapitaal.

Ontdek hier alles over dit project!

 

Waarom is dit interessant voor jou?

Voor technologiebedrijven en ontwikkelaars is de bouw een interessante en potentieel zeer grote markt, met weliswaar specifieke eisen en randvoorwaarden. Het samenbrengen van bouw- en technologiebedrijven legt voor beide sectoren opportuniteiten en uitdagingen bloot. “Met deze proeftuin willen de vele opportuniteiten aantonen en bedrijven warm maken om met VR- en AR-technologie aan de slag te gaan”, zegt Niki Cauberg, hoofd van de afdeling Bouw 4.0 van het WTCB en projectleider van deze proeftuin.

Wat is het aanbod?

Deze proeftuin werkt use cases uit van VR- en AR-toepassingen in de bouw, die je ontdekt via workshops, events en publicaties. “Daarbij vertrekken we vanuit situaties en noden van de bouwsector en gebruiken we technologie van Vlaamse bedrijven”, benadrukt Niki Cauberg.

De demo-opstellingen laten toe om nieuwe businessmodellen te onderzoeken voor zowel bouw- als technologiebedrijven en vormen bovendien het startpunt van inspiratie- en matchmakingsessies. “Het is voor de technologiebedrijven belangrijk om zich maximaal in te kunnen leven in de noden en problemen van de bouwsector, om zo een nieuw markt aan te kunnen boren met oplossingen op maat”, aldus Niki Cauberg.

Contact

Contacteer projectleider Niki Cauberg via niki.cauberg@bbri.be of bel +32 (0)474 97 13 81.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: