Verlenging van de verdubbeling van overbruggingsrecht in februari

Publicatiedatum
De Ministerraad van 15 januari 2021 keurde en voorontwerp van wet goed tot verlenging van de verdubbeling van het overbruggingsrecht voor de maand februari door de aanhoudende crisissituatie. In het kader onderaan kan je ook de voornaamste steunmaatregelen voor ondernemers getroffen door de coronacrisis terugvinden.
bank in park van Brussel afgesloten door corona

Concreet houdt het wetsvoorstel in dat:

 • Het 'Dubbel corona-overbruggingsrecht' zal niet alleen in januari, maar ook in februari 2021 kunnen aangevraagd worden voor de zelfstandigen uit sectoren onderworpen aan de corona sluitingsmaatregelen van de overheid. Ook als je zelfstandige activiteit hoofdzakelijk afhankelijk is van dergelijke zelfstandige activiteit die verplicht werd te sluiten, kan je een beroep doen op deze uitkering als je de activiteit volledig onderbreekt.  
   
 • Er wordt in 2021 een nieuw tijdelijk crisis-overbruggingsrecht ingevoerd met 3 pijlers:
  1. In de eerste pijler 'Crisis-overbruggingsrecht pijler 1' kan je een beroep doen op het overbruggingsrecht als je nog steeds rechtstreeks getroffen wordt door de sluitingsmaatregelen opgelegd door de overheid. De steunbedragen variëren in functie van de periode van volledige onderbreking (minder of minstens 15 opeenvolgende kalenderdagen per kalendermaand) en of je recht hebt op een volledige of halve uitkering. Deze pijler zou in voege treden in februari 2021, maar dit wordt verschoven naar maart 2021.  
    
  2. Wie tijdens de maanden januari, februari en maart 2021 geconfronteerd wordt met een aanzienlijke omzetdaling als gevolg van de COVID-19-crisis, kan recht hebben op een uitkering in het kader van het nieuwe 'Crisis-overbruggingsrecht-omzetdaling pijler 2' ongeacht de sector waarin je actief bent. In de kalendermaand voorafgaand aan de kalendermaand waarvoor je de uitkering vraagt moet je dan een omzetdaling van minstens 40% aantonen ten opzichte van dezelfde kalendermaand tijdens het refertejaar 2019.
    
  3. Tijdens de maanden januari, februari en maart 2021 is het in bepaalde situaties ook mogelijk om het 'Crisis-overbruggingsrecht bij quarantaine of zorg voor een kind pijler 3' te bekomen.

Meer info? Vragen over het overbruggingsrecht?

Je kan meer info over het overbruggingsrecht terugvinden op deze pagina in onze subsidiedatabank.

Met vragen over de maatregelen voor zelfstandigen ingevolge het coronavirus kan je terecht bij het RSVZ op het gratis telefoonnummer 0800 12 018. Deze dienst is bereikbaar op elke werkdag van 8u30 tot 17u (op vrijdag tot 16 uur).

 

De voornaamste steunmaatregelen voor ondernemers getroffen door de coronacrisis in een notendop:

Steun via VLAIO:

Een overzicht van wat VLAIO aanbiedt om jouw bedrijf te steunen tijdens en na de coronacrisis vind je op vlaio.be/corona.

  Andere belangrijke Vlaamse steun:

  Voor een volledig up-to-date overzicht van alle Vlaamse steun kan je steeds terecht op deze pagina in onze subsidiedatabank.

  Belangrijke federale steun:

  Alle maatregelen van de federale overheid en andere instanties vind je in de subsidiedatabank met filter 'coronavirus'.

   

  Delen: