nog te vervangen

Student-zelfstandige

Ben je klaar voor je eigen student-onderneming?

Je droomt van een eigen onderneming, maar ben je al klaar om de stap te zetten? Over een aantal vragen denk je best vooraf goed na. Je kan daarbij ondersteuning vinden in je eigen omgeving: de ecosystemen in studentensteden en je eigen onderwijsinstelling staan voor je klaar. 

Of ga je liever op eigen houtje aan de slag? Dat kan met behulp van de startersgids

Heb je wel een ondernemingsnummer of statuut als student-zelfstandige nodig?

Eerst moet je nagaan of het voor jou al nodig is om een ondernemingsnummer aan te vragen en dus het sociale-fiscale statuut te activeren. Er zijn namelijk verschillende manieren om een inkomen te verwerven als je een activiteit uitvoert:

 • Divers inkomen 
  Als je een inkomen verwerft uit een activiteit die losstaat van je beroep en die occasioneel is, dan wordt dat in principe beschouwd als een ‘divers inkomen’. Bijvoorbeeld: je geeft eenmalig een lezing op een school en krijgt hiervoor een vergoeding. Deze inkomsten worden belast aan 33%. Meer informatie over divers inkomen.
 • Amateurkunstenvergoeding (AKV) 
  De amateurkunstenvergoeding (AKV) is een vergoeding voor kleinschalige artistieke prestaties zoals een muzikant, gastdirigent, choreograaf, ... Er zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Je hoeft geen boekhouding bij te houden. Alle informatie vind je via Working in the Arts.
 • HR-oplossing voor freelancers 
  Er zijn heel wat organisaties die freelancers ontzorgen van loon- en andere administratieve verplichtingen als payroll partner. Concreet betekent dit dat je zelf geen ondernemingsnummer hebt. In ruil betaal je wel een extra fee.
 • Ondernemingsnummer 
  Als je vaak facturen stuurt of regulier activiteiten uitvoert is de beste oplossing het sociale-fiscale statuut van student-zelfstandige en dus het opstarten van een eigen student-onderneming. 

TIP! Weet je niet goed wat voor jou van toepassing is? Neem dan contact op met de coach van jouw ecosysteem

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: