Afbeelding nog te vervangen.

Aandachtspunten voor je opstart

Aan alles gedacht?

Vergunningen 

Afhankelijk van de activiteit die je wil opstarten, heb je mogelijk bepaalde toelatingen of vergunningen nodig. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar je toekomstige zaak verbouwen, muziek spelen in je winkel, je openingsuren kiezen of een rijschool beginnen.   

Enerzijds zijn er sector-overkoepelende vergunningen zoals bijvoorbeeld de omgevingsvergunning, anderzijds zijn er ook toelatingen en vergunningen die verbonden zijn aan een bepaald beroep of activiteit. 

Maak tijdig werk van de nodige vergunningen want je hebt ze nodig vooraleer je je activiteit start.

Meer informatie

Bedrijfshuisvesting

Voor heel wat activiteiten is de locatie een belangrijke factor voor het slagen van je onderneming. Bevindt je doelgroep zich in de omgeving? Hoe is de concurrentie vertegenwoordigd? Heeft de locatie de juiste uitstraling? Je kan ook niet zomaar op eender welke plaats een zelfstandige activiteit opstarten.

Je neemt dan ook best je tijd om op zoek te gaan naar een geschikte locatie. Er bestaan naast het klassieke immobiliën aanbod ook andere kanalen om je daarbij te helpen. Ondernemende jongeren kunnen soms ook terecht in hun eigen onderwijsinstelling, jeugdhuis, stad of gemeente. Bevraag de mogelijkheden.

We bieden je een overzicht van opties op onze pagina over bedrijfshuisvesting

Financiële middelen

Je kan pas opstarten eens je zeker bent dat je kan beschikken over de nodige financiële middelen.
Wist je dat er via de overheid ook mogelijkheden van financiële ondersteuning bestaan? Denk daarbij aan maatregelen zoals subsidies, leningen, waarborgen, fiscale voordelen, …

Meer info op onze pagina's over financiering en in onze subsidiegids voor starters.

Starten door overname

Starten door overname biedt voordelen. Je hebt een stevig lanceerplatform aan kapitaal, ervaren werknemers, klanten en producten die een plaats hebben in de markt. Ondernemers die een bedrijf overnemen doen het aanzienlijk beter qua overlevingskansen en banengroei dan andere starters. Uit onderzoek blijkt dat de overlevingskans bij starten door overname zo’n 90% is.  Dat neemt niet weg dat een overname ook een complex proces is dat je goed moet voorbereiden

Je handelsnaam

Welke naam kies je voor je onderneming? 

Bij registratie van je onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen zal je de maatschappelijke naam moeten registreren.  In het geval van een eenmanszaak is de maatschappelijke naam altijd je eigen naam.  Bij een vennootschap wordt ook de rechtsvorm vermeld en kies je zelf de maatschappelijke naam. Deze maatschappelijke naam moet wel uniek zijn. Je kan zelf opzoeken of je naam al bestaat via de zoekfunctie in de Kruispuntbank van Ondernemingen. De naam die je voor je klanten gebruikt (commerciële naam of handelsnaam) moet trouwens niet volledig dezelfde zijn als degene die officieel geregistreerd wordt (maatschappelijke naam). Je kan de commerciële naam ook inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen bij je vestigingseenheid.  Wil je écht honderd procent zeker zijn dat niemand anders je naam kan gebruiken, dan moet je hem registreren als merknaam. Dat kan echter niet zomaar, je moet ook daadwerkelijk iets concreets hebben om te beschermen, bijvoorbeeld een specifiek product, ontwerp of logo.

Je domeinnaam 

Wat je wel direct kan gaan reserveren en registreren is een domeinnaam op basis van jouw handelsnaam, om zo een goede website-URL te verzekeren. Tip: als je van plan bent sociale media te gebruiken voor je zaak, zorg dan dat je ook daar de juiste usernames al ‘gereserveerd’ hebt, door de profielen al op voorhand aan te maken.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: