Afbeelding nog te vervangen.

Aandachtspunten voor je opstart

Kan je een onderneming starten?

Let op: niet iedereen kan een onderneming opstarten!

Algemene Voorwaarden

Wil je een onderneming oprichten of vennoot worden in een bestaande vennootschap? Dan moet je:

  • meerderjarig zijn
  • je burgerrechten genieten
  • handelingsbekwaam zijn

Nationaliteit

Niet alle nationaliteiten kunnen zomaar een onderneming opstarten. Voor burgers uit de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland zijn er geen belemmeringen.

Kom je uit een ander land? Dan moet je een verblijfsvergunning en een beroepskaart hebben. De beroepskaart vraag je aan bij een ondernemingsloket.

Woon je niet in België? Vraag dan je beroepskaart aan bij de Belgische diplomatieke of consulaire post in het land waar je verblijft. Een beroepskaart kost € 140 bij de aanvraag en € 90 per toegekend jaar.

Meer info: Beroepskaart voor buitenlandse ondernemers

Kennis en bekwaamheden bewijzen

Je hebt geen attest bedrijfsbeheer meer nodig om en eigen zaak op te starten in Vlaanderen. Ook een attest van beroepsbekwaamheid is niet meer vereist. Een goede kennis bedrijfsbeheer en beroepskennis blijft wel een meerwaarde om je slaagkansen als ondernemer te vergroten. Zorg dat je de kennis hebt of laat je omringen door mensen die je kunnen ondersteunen. Je kan terecht bij heel wat begeleidings- en opleidingsinitiatieven om je ondernemerscompetenties aan te scherpen.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: