nog te vervangen

Jongeren en ondernemen

Voel je kriebels om zelf te ondernemen?

Je bent jong of student én bruist van enthousiasme om een ondernemingsdroom te vervullen? Super, maar hoe ga je van een droom naar succes? Ben je aan het zoeken hoe je alles kan aanpakken? Bekijk zeker alle aandachtspunten voor je start

Zoek je hulp om je project vaart te geven? We maakten een gids die je helpt én begeleidt in de bruisende wereld van het ondernemen. Ontdek de startersgids! Je vindt oefeningen, tips en tricks, canvassen en templates, om je te leiden richting ondernemerschap. Niet twijfelen, doen. Surf naar vlaio.be/startersgids.

Wil je ondernemen combineren met studeren? Er is een voordelig statuut van student-zelfstandige. Dat statuut laat toe geen of lagere sociale bijdragen dan andere zelfstandigen te betalen. Kom meer te weten over de voorwaarden, rechten en plichten en de aanvraag van het statuut van student-zelfstandige.

Ben je geen student, dan vind je hier meer uitleg over de verschillende sociaal-fiscale statuten. Ben je werkzoekend en wil je een zelfstandige activiteit starten? Onder bepaalde voorwaarden kan je de werkloosheidsuitkering tijdelijk behouden.

Je hebt beslist om de sprong te wagen? In deze 7 stappen kan je jouw onderneming opstarten.

Ook na je start als ondernemer heb je verplichtingen.

Waar kan je je maatschappelijke zetel vestigen? 

Je maatschappelijke zetel –je officiële vestigingsplaats- moet niet per se dezelfde zijn als je uitbatingszetel waar je je activiteit in de praktijk uitvoert. Let wel op: je maatschappelijke zetel is waar je al je officiële post zult gaan ontvangen, dus kies voor een plaats waar je regelmatig komt. Aan de keuze van je maatschappelijke zetel hangen ook enkele juridische gevolgen vast. 

Bij een vennootschap kan je zelf kiezen, maar als je voor een eenmanszaak kiest is de maatschappelijke zetel altijd het domicilieadres. Als student is dat meestal nog je ouderlijk huis. 

In je ouderlijk huis

 • In je ouderlijk huis, zonder verdere regeling
  Dit is best een logische plek, maar let op, want moest je ooit in de financiële problemen komen, mag de deurwaarder alles wat hij aantreft op de zetel van de vennootschap beschouwen als eigendom van de onderneming, en zou hij dus beslag kunnen leggen op alles wat je ouders in hun huis hebben staan. Ze kunnen dan wel proberen bewijzen dat die goederen van hen zijn (bijvoorbeeld met aankoopbewijzen), maar het is toch beter deze situatie te vermijden.

 • In je ouderlijk huis, met een inventaris
  Om bovenstaande situatie te vermijden kan je voor alle goederen de aankoopfacturen bijhouden, of je kan een inventaris laten opstellen door een deurwaarder voor je daar je onderneming vestigt.

 • In een deel van je ouderlijk huis
  In plaats van een inventaris op te laten stellen kan je ook een ruimte in je ouderlijk huis huren op naam van je onderneming. Stel hiervoor een legaal huurcontract op. Je ouders zullen extra belastingen moeten betalen voor die huurinkomsten. Kosten, zoals elektriciteit- en waterverbruik kan je aftrekken van je belastingen.

Wanneer je een vennootschap hebt

Als vennootschap heb je nog enkele andere opties. 

 • Op kot
  Als student is ook dit een logische plaats om al je post te ontvangen. Je bent er waarschijnlijk het meest. Let echter op, want vaak staat in je huurcontract dat je kot enkel voor privégebruik dient en handelsdoeleinden verboden zijn. Ook als het er niet in staat vraag je dit best even na bij je kotbaas, wanneer je kot je maatschappelijke zetel wordt heeft dit immers fiscale gevolgen voor de verhuurder.  
 • Een kantoor/handelspand huren
  Je kan natuurlijk ook altijd een kantoor of handelspand huren, maar dat is uiteraard een extra kost.