Kmo-portefeuille

Terug naar Dienstverleners

Beoordeling van de subsidie-aanvragen en beheer van jouw kmo-portefeuille

Elke dienstverlener moet controleren of de steunaanvraag correct is uitgevoerd. Als de subsidie-aanvraag niet correct is uitgevoerd dien je deze te weigeren via de digitale applicatie voor dienstverleners.

Voorwaarden

Als dienstverlener ben je verplicht om elke subsidieaanvraag te melden die niet in overeenstemming is met de wetgeving. De controletaak is zowel vormelijk als inhoudelijk.

Mogelijke redenen zijn:

 • De onderneming mag geen gebruik maken van de kmo-portefeuille.
  Indien je weet dat een onderneming niet toegelaten is tot de kmo-portefeuille dien je dit te melden. Bijzondere aandacht is er voor aanverwante ondernemingen. Aanverwante ondernemingen kunnen geen subsidie krijgen voor de diensten die ingekocht worden bij de ‘aanverwante’ dienstverlener. Aanverwante ondernemingen zijn:
  • de onderneming heeft rechtstreeks of onrechtstreeks stemrechten of kapitaal van de dienstverlener in handen;
  • de dienstverlener heeft rechtstreeks of onrechtstreeks stemrechten of kapitaal van de onderneming in handen;
  • de dienstverlener en de onderneming hebben minstens een gemeenschappelijke zaakvoerder, bestuurder, werknemer of aandeelhouder;
  • de zaakvoerders, bestuurders of aandeelhouders van de onderneming en de dienstverlener zijn met elkaar verbonden als echtgenoten, als bloedverwanten tot en met de tweede graad of door samenwoning.
 
 • De subsidie wordt aangevraagd voor een niet subsidiabele dienst
  Voor meer info over wat gesteund kan worden, bekijk de voorwaarden. Indien er twijfel heerst over het al dan niet in aanmerking komen van een welbepaalde dienst kan er steeds contact worden opgenomen met de kmo-portefeuille via het gratis nummer 1700 of via kmo-portefeuille@vlaanderen.be.
 • Verkeerde dienstverlener
  Je kent de onderneming niet. De onderneming heeft zich niet ingeschreven voor het volgen van een opleiding bij je organisatie of je hebt geen overeenkomst voor advies afgesloten met deze klant.
 • Verkeerd bedrag
  De klant heeft bij zijn aanvraag een verkeerd bedrag ingevuld.
 • Aanvraag te laat
  Een project dient ten laatste 14 dagen na de start van de opleiding of het advies zijn aangevraagd. Bij een projectaanvraag die hierbuiten gebeurt dient een dienstverlener de aanvraag te weigeren.

Procedure

 • 1

  De kmo schrijft zich in of ondertekent contract advies

 • 2

  De kmo doet digitaal de aanvraag + stort eigen aandeel

 • 3
 • 4

  De kmo volgt de opleiding - De dienstverlener geeft opleiding/advies

 • 5

  De dienstverlener maakt factuur op

 • 6

  De kmo betaalt via de kmo-portefeuille

 • 7

  De kmo beoordeelt de dienstverlener

Beheer van je kmo-portefeuille

Via onze online zoekmodule voor dienstverleners hebben gebruikers van de kmo-portefeuille steeds een actueel overzicht van de geregistreerde dienstverleners. Stel je vast dat je gegevens niet meer correct zijn, dan kan je deze zelf wijzigen. Onze demo toont hoe je dit eenvoudig kan doen.

Via je menu als dienstverlener kan je de steundossiers opvolgen en beoordelen. Bekijk hier onze handleiding. We zetten de voornaamste functionaliteiten alvast op een rijtje:

Download een rapport van de projecten.

Je kan een up-to-date projectenlijst downloaden van de steunaanvragen die bij jou als dienstverlener zijn ingediend tijdens het huidige en het vorige kalenderjaar. 

Wens je een overzicht van de voorgaande jaren, vraag dit aan kmo-portefeuille@vlaanderen.be met vermelding van je registratienummer.
Belangrijk: zowel het projectenoverzicht als het overzichtsrapport (cvs-file) worden opgeladen in jouw browser. Het is aangewezen om steeds een recente browserversie te gebruiken.

Duid aan of je de steunaanvraag reeds beoordeeld heeft via het veld Geverifieerd.

Je kan op een handige manier aangeven of je een subsidiedossier gecontroleerd hebt. 

Grijp in indien een steunaanvraag onterecht is.

Zolang het eigen aandeel van de ondernemer nog niet in de portefeuille staat kan je een steunaanvraag annuleren.
Is het eigen aandeel reeds toegevoegd, dan kan je een steunaanvraag laten stopzetten of het projectbedrag limiteren. In deze gevallen wordt het eigen aandeel van de ondernemer dat niet gebruikt zal worden bij een betaling automatisch teruggestort.

Maak zelf een terugbetaling aan.

Je kan zelf de terugbetaling van het eigen aandeel opstarten indien je een onterechte betaling hebt ontvangen.

Reageer op een beoordeling.

Je kan een reactie geven op een beoordeling van een klant.

Contact

Stuur bij voorkeur een e-mail naar VLAIO. Toch iets via de post bezorgen? Alle VLAIO-kantoren hebben voortaan één postadres.