Over ons

Pers

VLAIO perscontact

Karolien Goossens, communicatieverantwoordelijke.
karolien.goossens@vlaio.be of communicatie@vlaio.be
GSM 0486 68 50 39

19 augustus 2022: Persmoment ondertekening nieuw convenant Team Bedrijfstrajecten vzw

Nieuws- & persbericht:

7 juni 2021: Met Hyperloop: in 6 minuten van Antwerpen naar Brussel

Hyperloop is een conceptuele vervoersmodus waarover sinds enkele jaren wereldwijd wordt nagedacht, en die door voorstanders vaak wordt omschreven als een belangrijke alternatieve vervoersmodus. Het Hyperloopconcept biedt in theorie een aantal interessante voordelen ten opzichte van andere transportmodi. Een ‘pod’ (het voertuig) kan in de vacuümbuis op een energie-efficiënte en comfortabele manier aan snelheden tot maximaal 1200 km/u reizen.

In praktijk zullen de pods niet altijd op maximumsnelheid kunnen reizen. Voor elke bocht en hoogteverschil zullen de pods moeten vertragen. Daarom wordt er uitgegaan van een gemiddelde snelheid van 500km/u ofwel van Antwerpen naar Brussel in 6 minuten. Het traject tussen Amsterdam en Parijs zou 61 min innemen, 75% sneller dan de hogesnelheidstrein vandaag en minstens 20% sneller dan per vliegtuig. Hyperloop is hiermee significant sneller dan alle traditionele modi en deze tijdsbesparing kan vertaald worden naar een maatschappelijke waarde voor werknemers en werkgevers.

In een studie uitgevoerd in opdracht van VLAIO in 2019 werd het potentieel van het concept ‘Hyperloop’ voor Vlaanderen geëvalueerd, zowel voor het vervoer van passagiers als van goederen. In deze analyse werd enerzijds gekeken naar de opportuniteiten voor de Vlaamse industrie en kennisinstellingen om bij te dragen aan de ontwikkeling van de Hyperlooptechnologie. Anderzijds werden de impact en attractiviteit van een Hyperlooptraject doorheen Vlaanderen geanalyseerd.

De studie werd uitgevoerd door Deloitte in samenwerking met AMS, VIL en Hardt (Nederland).

Download het volledige rapport

23 juni 2020: Persconferentie lancering startersgids 'Altijd onderweg'

Mediakit voor VLAIO partners:

Online webtool startersgids

Nieuws- & persbericht

7 tips om te starten in tijdens van corona

Startersverhalen

3 april 2019: Persconferentie opening LITES

Persbericht

Meer over VLAIO

Video en foto's