ICON: subsidies voor coöperatief vraaggedreven onderzoek
Samengevat
Wat houdt de maatregel in
ICON (Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek) is een projecttype waarin een ad hoc en evenwichtig samengesteld consortium van één of meerdere onderzoeksorganisaties en minstens drie onderling onafhankelijke Vlaamse ondernemingen nieuwe kennis ontwikkelen, die praktisch toegepast kan worden en zo bijdraagt tot economische en eventueel ruimere maatschappelijke toegevoegde waarde in Vlaanderen. De Vlaamse industriële partners kunnen hierbij een beroep doen op steun van VLAIO.
Als industriële partner kunnen zowel kmo’s als grote ondernemingen deelnemen, inclusief vzw's met economische activiteit.
Dit projecttype kan momenteel enkel ingediend worden via een Strategisch Onderzoekscentrum (SOC) of een Speerpuntcluster. Er bestaan ook Thematische ICON projecten.
Wie komt in aanmerking
Je kan enkel via een speerpuntcluster of strategische onderzoekscentrum (SOC) aan een ICON-project deelnemen.
Als industriële partner kunnen zowel kmo’s als grote ondernemingen deelnemen, inclusief vzw's met economische activiteit.
Wat komt in aanmerking
De ICON-projecten dienen aan te sluiten bij de marktsegmenten van de speerpuntcluster of SOC. Voor meer informatie kan je terecht op hun website.
Strategisch Onderzoekscentrum
- Imec.icon: www.imec-int.com/en/icon/open-call
- Flanders Make: flandersmake.be/nl/onderzoek/open-calls
Speerpuntcluster
- Catalisti: catalisti.be/call-for-partners
- SIM: sim-flanders.be/open calls
- Flux50: flux50.com/innovation-support/calls
- VIL: vil.be/over-vil/innovatiesteun
- Flanders' FOOD: flandersfood.com/projecten
- Blauwe Cluster: blauwecluster.be/nieuws
- MEDVIA: medvia.be > Grants
Omvang steun
Het ICON-projecttype vervult een brugfunctie tussen onderzoek en toepassing en bestaat dus uit een onderzoeksdeel en een bedrijfsdeel.
De subsidie voor de uitvoering van het onderzoeksdeel wordt toegekend aan de betrokken onderzoeksorganisatie.
De subsidie voor de uitvoering van het bedrijfsdeel gebeurt met subsidies van VLAIO aan de betrokken ondernemingen. Meestal gaat het over een Onderzoeksproject. Een Ontwikkelingsproject behoort eveneens tot de mogelijkheden. Het steunpercentage bedraagt bij deze maatregelen 25% tot 60% op de aanvaarde kosten.
Aanvraagprocedure
Op geregelde basis lanceren de Strategische onderzoekscentra en speerpuntclusters oproepen waaraan de industriële partners kunnen deelnemen.
Vrijgesteld van vennootschapsbelasting
Sinds 1 januari 2007 wordt de O&O steun die gewestelijke overheden toekennen aan ondernemingen vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Dit geldt ook voor deze maatregel voor de steun die door het bedrijf werd ontvangen.
Het gaat met name om “de winst vrijgesteld ten belope van het bedrag van de premies, en de kapitaal- of interestsubsidies op immateriële en materiële vaste activa, die aan vennootschappen worden toegekend in het raam van de steun aan onderzoek en ontwikkeling door de bevoegde gewestelijke instellingen”. Meer informatie kan je terugvinden op de VLAIO website: Veelgestelde vragen: welke subsidies worden vrijgesteld van belasting.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel én andere maatregelen in de Subsidiedatabank van VLAIO? Dat kan via de gratis 'Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank'.
Contact
Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
België