Welke gemeenten kregen steun van de oproepen kernversterking uit 2023?

Publicatiedatum

Meer dan ooit is er een creatieve aanpak nodig om de bedrijvige kernen in Vlaamse steden en gemeenten als voedingsbodem voor lokaal ondernemerschap te versterken. VLAIO stelt daarom binnen de oproepen kernversterking middelen ter beschikking aan lokale besturen die daarin mee willen investeren. In 2023 openden we twee oproepen die de bereikbaarheid van de kern of de aankoop van een handelspand of bedrijfsruimte ondersteunen. Ontdek hier de gemeenten die steun van VLAIO mogen ontvangen uit deze oproepen.

Foto door Marek Lumi op unsplash.com

Acties voor duurzame bereikbaarheid in veertien gemeenten

Inwoners, bezoekers of leveranciers raken moeilijk of niet tot bij de handel, horeca en diensten in de kern, of dat is toch minstens wat sommigen ervan denken. VLAIO wou daarom steden en gemeenten ondersteunen die investeren in de duurzame bereikbaarheid van hun kern. Liefst 37 steden en gemeenten dienden bij VLAIO een aanvraag in. We selecteerden uiteindelijk zestien projecten van veertien gemeenten. Goed voor net geen 6,8 miljoen euro steun.

Benieuwd naar de toekomstige acties van deze gemeenten?

Achttien gemeenten kopen en transformeren een handelspand of bedrijfsruimte

De gerichte aankoop en/of transformatie door de stad of gemeente van een goedgelegen handelspand of bedrijfsruimte kan de dynamiek een nieuwe wending geven. VLAIO wou lokale besturen hierover laten nadenken binnen het leegstands- of grond -en pandenbeleid dat zij hebben of willen voor hun kerngebieden. Achttien steden en gemeenten kregen voor de aankoop en/of transformatie een subsidie toegekend. VLAIO voorziet voor hen een totaal steunbudget van iets meer dan 5,6 miljoen euro.

Wil jij ontdekken waar panden en bedrijfsruimte worden aangekocht en/of getransformeerd?

Oproepen kernversterking

De voorbije jaren steunde VLAIO de acties van steden en gemeenten gericht op kernversterking met middelen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Binnen die oproepen kernversterking hadden we eerder al aandacht voor de verfraaiing en verduurzaming van handelspanden en de opmaak van planconcepten binnen het integraal handelsvestigingsbeleid. In 2023 konden lokale besturen voor een tweede maal steun krijgen voor de duurzame bereikbaarheid van de kernen of de aankoop van leegstaande handelspanden of bedrijfsruimten. De goedgekeurde projecten in die laatstgenoemde oproepen zijn nu bekend.

Delen: