31 gemeenten verduurzamen de bereikbaarheid van hun kernen

Publicatiedatum
Een bedrijvige kern vlot bereiken en beleveren zonder in te boeten aan beleving voor de bezoekers. Evident is het niet. Toch investeren 31 steden en gemeenten de komende jaren in duurzame oplossingen. Zij ontvingen steun van VLAIO binnen de oproepen kernversterking. Ontdek hier hun projecten
Foto van May Lawrence, unsplash.com

De oproep ‘Duurzame bereikbaarheid van de kernen’ van VLAIO wou steden en gemeenten laten nadenken over de gewenste rol van hun bedrijvige kernen en daarbij aanpassingen aan het openbaar domein stimuleren. Waarom, hoe en waar verplaatsen bezoekers zich naar die kernen? Welke logistieke stromen zijn noodzakelijk voor de activiteiten in die kernen? Gemeenten konden steun krijgen voor investeringen die ze al dan niet combineerden met de opmaak van plannen en ontwerpen.

Welke projecten krijgen steun?

Na een eerste indienperiode van 1 mei tot 1 juni 2022 selecteerde VLAIO 9 projecten van evenveel steden en gemeenten. Tussen 15 augustus en 15 september 2022 volgde een tweede indienperiode. Daarin werden nog eens 24 bijkomende projecten van 22 steden en gemeenten goedgekeurd. In totaal verdeelde VLAIO zo € 13.140.749.

Benieuwd naar de plannen van deze gemeenten?

Oproepen kernversterking

Met middelen uit het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ ondersteunt VLAIO de kernversterking in Vlaamse steden en gemeenten. ‘Duurzame bereikbaarheid van de kernen’ is het thema van één van deze subsidie-oproepen. Daarnaast had VLAIO ook steun voor de aankoop van leegstaande handelspanden of bedrijfsruimten, de opmaak van planconcepten binnen het integraal handelsvestigingsbeleid of lokale premiesstelsels om handelspanden te verfraaien en verduurzamen.

Delen: