Binnenkort meer verfraaide en duurzame handelspanden in 27 gemeenten

Publicatiedatum
Gemeenten hebben oog voor de beeldkwaliteit van hun bedrijvige kernen en de verfraaiing en verduurzaming van de aanwezige panden. 27 steden en gemeenten stimuleren voortaan handelaars of eigenaars om te investeren in hun pand. VLAIO neemt een deel van de lokale premies voor zich. Ontdek hier de geselecteerde gemeenten.
Foto van Marcus Loke, unsplash.com

De oproep ‘Premies verfraaiing en verduurzaming handelspanden’ van VLAIO voorzag cofinanciering als gemeenten op basis van een eigen reglement premies toekenden. We hopen zo ook investeringen aan handelspanden te ondersteunen waarvoor de drempel zonder subsidie soms net te hoog is, zoals bijvoorbeeld de vergroening van handelspanden.

Welke gemeenten krijgen steun?

We organiseerden in 2022 twee indienperiodes voor steden en gemeenten die van deze cofinanciering wilden gebruikmaken. De jury keurde uiteindelijk de dossiers van 27 gemeenten goed. Maximaal vier jaar zal VLAIO de lokale premies gedeeltelijk vergoeden in Aarschot, Avelgem, Beringen, Brugge, Dendermonde, Eeklo, Genk, Gent, Geraardsbergen, Halle, Izegem, Laakdal, Lier, Lokeren, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Nieuwpoort, Ninove, Peer, Ronse, Sint-Niklaas, Tongeren, Turnhout, Waregem, Wetteren en Wevelgem. Goed voor een steun van in totaal € 2.590.300.

Benieuwd welke premies deze gemeenten juist inzetten?

Oproepen kernversterking

Met middelen uit het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ ondersteunt VLAIO de kernversterking in Vlaamse steden en gemeenten. ‘Premies verfraaiing en verduurzaming handelspanden’ is het thema van één van deze subsidie-oproepen. Daarnaast had VLAIO ook steun voor de aankoop van leegstaande handelspanden of bedrijfsruimten, de opmaak van planconcepten binnen het integraal handelsvestigingsbeleid of de duurzame bereikbaarheid van de kernen.

Delen: