decoratief: propjes papier op een getekende raket

Innovatieve starterssteun

Hoe vraag je innovatieve starterssteun aan?

Oproep met aanmelding en keuze VLAIO-partner

De aanmelding gebeurt door jou als starter. Je neemt hiervoor contact op met één van de betrokken VLAIO-partners uit het onderstaande overzicht. De door de partners geselecteerde starters werken een subsidieaanvraag uit zoals hieronder beschreven. De VLAIO-partner zal je begeleiden om je aanvraag zo duidelijk mogelijk te krijgen.

PartnerProfiel 
Agoria

Agoria focust op startups die een digitaal product of een digitale dienst in de markt zetten. De focus ligt - buiten SaaS en hardware - ook op cleantech, IoT, manutech, maakindustrie en medtech.

De Belgische technologiefederatie heeft een ruim dienstenaanbod in de portfolio dat erop gericht is om digitale bedrijven te helpen met hun groeiplannen: van acceleratietrajecten, individuele coachings en tech screenings (Scaleup Vlaanderen) tot matchmaking- en mentorship-programma’s en diensten rond HR, finance, milieu, handelsrecht, corporate venturing en innovatie.

Startups die zich via Agoria aanmelden voor de Innovatieve Starterssteun worden geholpen met de voorbereiding van hun dossier en worden begeleid door een Agoria-expert.

www.scaleup.vlaanderen - industriepartnerschap.be

 
Sirris

Sirris helpt ondernemingen de juiste technologische keuzes te maken om hun innovatieprojecten succesvol en duurzaam te realiseren. Daarbij ondersteunen we op maat gedurende het hele traject: van idee, over het scherpstellen van de businesscase, creatie van prototype en piloottests tot begeleiding bij een vlotte transitie naar de industrialisatiefase.

We bieden bedrijven die willen innoveren drie belangrijke troeven: een brede multidisciplinaire expertise in uiteenlopende sectoren, een eigen hightech prototyping- en testinfrastructuur en een uitgebreid partnernetwerk.

Naast ruime ervaring met bedrijven die een digitaal product of een digitale dienst in de markt willen zetten, hebben we ook een specifiek aanbod rond de ontwikkeling van slimme producten, innovaties in en voor de maakindustrie, circulaire concepten en inzake health- en medtech.

Contact: innovation@sirris.be

 
Imec.istart

imec.istart zet al meer dan tien jaar in op het ondersteunen van technologie startups, door te investeren in deze bedrijven én de ondernemers gedurende 12 tot 18 maanden te begeleiden via ons hands-on acceleratieprogramma. Met meer dan 260 technologie startups in ons portfolio kijken wij voor de aanmeldingen van de innovatieve starterssteun enerzijds binnen onze eigen community, en schuiven wij anderzijds ook graag technologie startups naar voor die de ambitie hebben om ons portfolio te vervoegen - en met onze ondersteuning te groeien en internationaal schalen. 

www.imecistart.com/en - contact: maarten.vangorp@imec.be

 
Voka

Voka begeleidt startende ondernemers met groei-ambitie en coacht ambitieuze pre-starters en starters naar innovatief ondernemerschap. Startups die zich aanmelden via Voka voor de ISS worden ondersteund bij het op punt stellen van hun dossier, het capteren van groeiopportuniteiten én het ontwerpen van een concreet actieplan. Gedurende het hele innovatieve starterssteun traject (dossier tot pitch) kun je terecht bij jouw regionale Voka-coach. Deze coach brengt je in contact met een netwerk van experten en collega-ondernemers binnen onze startup en scale-up communities (Voka Bryo & Voka Tech@venture). Ook na het traject kun je bij ons terecht voor ondersteuning en begeleiding om jouw groei-ambities te realiseren via kennisdeling, ervaringsuitwisseling en een peer-to-peer startupnetwerk. Met de Voka Health Community bieden we bijvoorbeeld ook voor startups die willen linken met de zorgsector een heel specifiek platform.

Contact: annelies.maes@voka.be

 
UNIZO

Ondernemers uit alle sectoren kunnen bij UNIZO terecht om zich kandidaat te stellen voor de Innovatieve Starterssteun. Al meer dan 30 jaar zet UNIZO zich ook specifiek in voor starters, en bouwde aan een zeer ervaren team medewerkers en starterscoaches. We begeleiden je uitgebreid in de voorbereiding van je kandidatuur met heel wat aandacht voor het klaarstomen van je pitch. Je kan steeds terugvallen op jouw persoonlijke UNIZO starterscoach die je zal adviseren, challengen, vragen beantwoorden en ondersteunen zodat je met een sterke presentatie en vol vertrouwen voor de jury staat. Kortom, jouw eigen ondernemersklankbord gedurende het hele proces!

Contact: patrick.buteneers@unizo.be

 
Start-it @KBC

Start it @KBC is een unieke accelerator die mensen ondersteunt in hun passie voor ondernemerschap. We zijn constant op zoek naar innovaties die de wereld een betere plek maken. Wij bieden start-ups een vertrouwd netwerk om een duurzaam bedrijf op te bouwen. Pas als zij hun dromen verwezenlijken, realiseren wij de onze. Start it @KBC neemt geen participaties in start-ups, en start-ups hoeven geen klant te zijn van de verschillende partners. We richten ons binnen het programma op marktvalidatie, bedrijfsontwikkeling en verkoop als basis voor latere fondsenwerving.

Contact: ISS@startit.be

 
Birdhouse

Bij Birdhouse richten we ons op gedreven start-ups die streven naar ambitieuze groeitrajecten met behulp van risicokapitaal. Onze missie is om deze start-ups te ondersteunen en te begeleiden op hun reis naar succes. We bieden een breed scala aan ondersteuning, waaronder acceleratorprogramma's, waarbij onze focus ligt op op maat gemaakte begeleiding door een netwerk van vooraanstaande mentoren en adviseurs, alsook verschillende online masterclasses. Onze begeleiding is gericht op het helpen van start-ups bij het ontwikkelen van een doordachte strategie en het effectief omzetten daarvan in actie. We bieden ook waardevol advies en ondersteuning bij het aantrekken van aanvullend kapitaal en andere financieringsmogelijkheden. Daarnaast zijn we trots om deel uit te maken van het ecosysteem voor innovatieve starterssteun. We bieden screening en waardevolle feedback aan start-ups die behoren tot deze doelgroep en streven ernaar om hen te ondersteunen bij elke stap van hun groeipad. Bij Birdhouse geloven we sterk in de kracht van ondernemerschap en innovatie, en we zijn toegewijd aan het ondersteunen van ondernemingen die willen uitblinken en groeien in de dynamische, uitdagende wereld van vandaag.

Contact: annekatrien@gobirdhouse.com

 
Flanders’ Space

Flanders Space is de nieuwe cluster van ruimtevaartbedrijven en kennisinstellingen die het impuls programma ruimtevaart in Vlaanderen implementeert. De leden van Flanders Space bouwen infrastructuur en leveren diensten in satellietcommunicatie, satellietnavigatie, aardobservatie en wetenschappelijke ruimtevaartmissies.

Contact: wim.lahaye@flandersspace.be

 
Flanders DC

Flanders DC is hét Vlaamse aanspreekpunt voor de design- en modesector. We adviseren, promoten en verenigen ontwerpers, ondernemers en bedrijven uit deze sectoren en zetten aan tot innovatieve samenwerkingen door inspiratie, informatie, tools en advies aan te reiken. Ben je actief in de brede mode- of designsector, dan helpen we graag je slaagkans voor Innovatieve Starterssteun in te schatten en begeleiden we je na selectie bij het opstellen van je dossier.

Contact: joyce.smet@flandersdc.be

 
Flanders’ FOOD

Flanders’ FOOD is het innovatieplatform voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Samen met onze leden – bedrijven, onderzoeksinstellingen, verenigingen en federaties – vormen wij de speerpuntcluster agrifood, het netwerk voor innovatie in de agrovoedingsindustrie. Vanuit onze sterktes als speerpuntcluster wensen wij ook het agrifood start-up-ecosysteem in Vlaanderen mee te helpen uitbouwen. We zetten dan ook in op de ondersteuning van start-ups in agrifood op vlak van het toegankelijk maken van piloot- en productie-infrastructuur, het betrekken van startende ondernemingen in collaboratieve onderzoeks- en ontwikkelingstrajecten, matchmaking tussen startende en gevestigde ledenbedrijven. Ook toeleiding naar een gespecialiseerd investeringsnetwerk en Europese support actions (vb. het BioeconomyVentures-project) behoren tot de mogelijkheden. In kader van de innovatieve starterssteun helpen we je na voorselectie bij het opmaken van je dossier. Daarnaast onderzoeken we samen hoe we jouw marktgerichte dan wel disruptieve agrifood innovatie kunnen helpen doorontwikkelen.

Contact: kevin.winnen@flandersfood.com

 
LRM - Limburg Startup

Limburg Startup is de LRM startup community. We zijn een open platform, een first class starters community, gedragen en ontwikkeld door ondernemend Limburg met als doel bestaande startup initiatieven te verbinden, startups te versterken en hun groeiprocessen te versnellen. De community bestaat o.a. uit het LRM incubatorennetwerk en biedt programma’s, begeleiding en coaching aan voor startups en scaleups.

Contact: m.beenders@lrm.be

 
VLAIO bedrijfsadviseursStarters die geen contacten hebben met bovengenoemde partners kunnen zich aanmelden via de VLAIO bedrijfsadviseurs. Zij helpen je bij het uitwerken van je business case. Daarbij versterken ze je onderneming door je in contact te brengen met expertise uit het VLAIO Netwerk. 

Subsidieaanvraag

Wie door de VLAIO-partner geselecteerd werd krijgt toegang tot het online indieningsportaal om de subsidieaanvraag te starten. Op dat moment ontvang je de link hiernaartoe via mail.

Je staat vervolgens zelf in voor het indienen van de subsidieaanvraag. Een volledige subsidieaanvraag bestaat uit de ingevulde aanmeldingstemplate en de template innovatieve starterssteun – deel aandeelhouderschap en leeftijd starter. Uiteraard kan je daarbij steunen op de hulp van de VLAIO-partner.

Pitch voor een jury

De selectie gebeurt aan de hand van een pitch (maximaal 15 minuten) en aansluitend een vraag-en-antwoordsessie met de jury. De totale duur is maximaal 45 minuten. Je bereidt hiervoor een Powerpointpresentatie voor. Ten laatste één dag voor de pitch bezorg je jouw PowerPointpresentatie per mail aan aanmeldingiss@vlaio.be.

Afhankelijk van jouw indieningsdatum (= indiening subsidieaanvraag bij VLAIO), word je uitgenodigd in één van de volgende periodes om te komen pitchen:

  • De week van 19 tem 23 februari ’24 (indiening voor 1 februari)
  • De week van 15 tem 19 april ’24 (indiening voor 1 april)
  • De week van 10 tem 14 juni ’24 (indiening voor 27 mei)
  • De week van 7 tem 11 oktober ’24 (indiening voor 23 september)
  • De week van 18 tem 22 november ’24 (indiening voor 5 november)

Noteer deze data alvast in je agenda. De pitches vinden fysiek plaats in Brussel, het VAC Gent of het VAC Leuven. Per evaluatieperiode kunnen er ongeveer 40 pitches plaatsvinden. Dien je voor een evaluatieperiode in maar is deze al volzet? Dan word je in de volgende evaluatieperiode uitgenodigd.

Vertrouwelijke behandeling van je aanvraag 

VLAIO is gebonden aan het vertrouwelijk behandelen van je aanvraag. Alle mogelijke maatregelen worden genomen om die vertrouwelijkheid te garanderen.

De subsidieovereenkomst geeft VLAIO de toestemming volgende gegevens te gebruiken voor publicatie: de naam, de gemeente van de maatschappelijke zetel (of van de betrokken exploitatiezetel), het ondernemingsnummer, het kmo-karakter, het projectnummer, het steunprogramma, het jaar van de beslissing tot steuntoekenning, het subsidiebedrag, de titel en de publieke samenvatting zoals aangeleverd bij de steunaanvraag ( = elevator pitch in aanmeldingstemplate).

We vragen ook om bij jouw latere communicatie over de realisatie van je plannen, te vermelden dat je hierbij ondersteund werd door VLAIO.

Contact

Stuur bij voorkeur een e-mail naar VLAIO. Toch iets via de post bezorgen? Alle VLAIO-kantoren hebben voortaan één postadres.

Telefoon
E-mail