Vandaag is het Werelddag van de Intellectuele Eigendom #WorldIPDay

Publicatiedatum
Elk jaar vieren we op 26 april #WorldIPDay en ook VLAIO nodigt je uit te bekijken hoe IP jouw onderneming creatief en innovatief vooruit helpt.

Tot 68% meer inkomsten voor jouw bedrijf

Elk jaar vieren we op 26 april de Werelddag van de intellectuele eigendom. Bij bedrijfsontwikkeling, economisch herstel en maatschappelijke vooruitgang spelen intellectuele eigendomsrechten een cruciale rol. En niet enkel voor grote bedrijven, ook kmo’s varen er wel bij. Zo bleek uit een recent onderzoek van EUIPO en EPO dat kmo’s met intellectuele eigendomsrechten tot 68% meer inkomsten hebben dan kmo’s zonder dergelijke rechten. 

Intellectuele eigendomsrechten voorkomen dan ook niet enkel dat concurrenten in binnen- of buitenland jouw idee kunnen kopiëren. Je bouwt er als onderneming een niet te onderschatten immaterieel kapitaal mee op: je kan als eigenaar licentieovereenkomsten afsluiten of je rechten tegen betaling overdragen. 

Doe de IdeeSCAN!

Elke onderneming, groot of klein, ontstond ooit uit een idee dat zijn weg naar de markt vond. En elk idee kan met de juiste combinatie van creativiteit en kennis iemands commercialiseerbare intellectuele eigendom zijn. 

Weet je niet goed waar te beginnen? Met de IdeeSCAN ontdek je op welke intellectuele eigendomsrechten jij een beroep kan doen. Bekijk vervolgens hoe jij jouw intellectuele eigendomsrechten kan commercialiseren. De ideeSCAN is gemaakt door Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en is gebaseerd op de Belgische en Benelux wetgeving over Intellectuele Eigendom.

Steun voor intellectuele eigendomsrechten

Bedrijven die willen investeren in intellectuele eigendomsrechten kunnen een beroep doen op een aantal ondersteunende maatregelen. Op deze pagina van de Subsidiedatabank geven we een overzicht van een aantal subsidies en fiscale voordelen, specifiek voor intellectuele eigendom (IE).

Extra steun in 2021 via IE-voucher

In 2021 kunnen ondernemers die hun merk of model willen registreren, gebruik maken van de actie "IE-voucher" om een deel van de aanvraagkosten terug te krijgen. Concreet kan je als bedrijf maximaal 50% van de basiskosten van je merk- of modelaanvraag retour krijgen door gebruik te maken van de intellectuele eigendomsvoucher (IE-voucher). Hier lees je meer info.

VLAIO zoekt Bedrijfsadviseur Intellectuele Eigendom!

Is het thema Intellectuele Eigendom echt helemaal je ding? En heb jij hier al praktische ervaring mee? Wil jij graag ondernemers met raad en daad bijstaan en jouw insteek geven m.b.t. het beleid? Ben jij flexibel en werk je graag samen met personen uit verschillende disciplines? Dan is VLAIO op zoek naar jou! Ontdek hier onze vacatures:

 

En waarom is IE belangrijk?

Maar wat zijn dat precies, intellectuele eigendomsrechten? En waarom zijn ze voor jou als ondernemer zo belangrijk? En vervolgens, hoe claim je ze? Hoe pak je het aan? En bij wie kan je waarvoor terecht? Op al deze vragen geven we je in ons dossier een antwoord. Ontdek hier alles over de wondere wereld van IE!

 

Delen: