De IE-voucher: krijg een deel van de aanvraagkosten van je merk/model terug

Publicatiedatum
Ondernemers die hun merk of model willen registreren kunnen in 2021 gebruik maken van de 'IE-voucher', een actie van EUIPO (European Union Intellectual Property Office) waarmee je als kmo een deel van hun aanvraagkosten kan terugkrijgen.
Campagnebeeld van actie IE-voucher

Wat houdt de actie in?

In 2021 kunnen ondernemers die hun merk of model willen registreren, gebruik maken van de actie "IE-voucher" om een deel van de aanvraagkosten terug te krijgen. Deze actie is een initiatief van de EUIPO van de Europese Commissie en de bevoegde instanties op nationaal niveau. Voor merken en modellen is dat de Benelux Office for Intellectual Property (BOIP).

Concreet kan je dit jaar als bedrijf maximaal 50% van de basiskosten van je merk- of modelaanvraag retour krijgen door gebruik te maken van de intellectuele eigendomsvoucher (IE-voucher). 

In een notendop:

  • De IE-voucher is er enkel voor kmo's die voldoen aan de Europese kmo-definitie.
  • Per bedrijf mag je in 2021 slechts één IE-voucher aanvragen, maar je kan meerdere merk-en/of modelaanvragen combineren.
  • Van die basis registratiekosten worden maximaal 50% vergoed met een maximum van € 1.500. 
  • De IE-voucher moet aangevraagd worden door de onderneming zelf, en dus niet door merk-of modelgemachtigden.
  • Wil je deze IE-voucher gebruiken, dan vraag je je Benelux of Europese merk-en/of modelregistratie pas aan nadat je goedkeuring kreeg van EUIPO. Er zijn 5 periodes waarin de IE-voucher aangevraagd kan worden. De eerste periode start op loopt tot 31 januari 2021.

Hier lees je alles over de voorwaarden van deze actie, en het aanvraagformulieren op www.boip.int

 

En waarom is IE belangrijk?

Maar wat zijn dat precies, intellectuele eigendomsrechten? En waarom zijn ze voor jou als ondernemer zo belangrijk? En vervolgens, hoe claim je ze? Hoe pak je het aan? En bij wie kan je waarvoor terecht? Op al deze vragen geven we je in ons dossier een antwoord. Ontdek hier alles over de wondere wereld van IE!