Nu ook Tax Shelter voor scale ups

Publicatiedatum
Als particulier investeren in een groeibedrijf? Rechtstreeks of via een crowdfundingplatform? Dan kan je een belastingvermindering krijgen. Deze nieuwe maatregel is een uitbreiding van de bestaande Tax shelter voor startende ondernemingen .

Het begon met de Tax shelter voor startups…

Om particulieren te overtuigen risicokapitaal te verschaffen aan startende ondernemingen op zoek naar bijkomende financiering, werd in 2016 de Tax Shelter voor startende ondernemingen gelanceerd. 
Particulieren kunnen hierdoor een belastingvermindering bekomen in de personenbelasting van 30 of 45% wanneer ze rechtstreeks nieuwe aandelen verwerven van een startende vennootschap (maximum 4 jaar oud) of via een crowdfundingplatform, startersprivak of openbaar startersfonds.

Nu ook voor scale ups (= groeibedrijven)

We zaten al even op deze uitbreiding naar groeibedrijven te wachten. Door de publicatie van de Wet van 26 maart 2018 betreffende de versterking van de economische groei en de sociale cohesie in het Belgisch Staatsblad van 30 maart 2018, is deze maatregel nu ook operationeel voor investeringen in 2018. Hier lees je alles over de nieuwe tax shelter voor scale ups (groeibedrijven).

Deze maatregel geeft aan particulieren een belastingvermindering van 25% indien ze, rechtstreeks of via een crowdfundingplatform, nieuwe aandelen verwerven van een groeibedrijf. Een groeibedrijf is een kleine vennootschap (fiscale definitie) van minstens 4 en maximum 10 jaar oud, met minstens 10 voltijdse werknemers die gedurende de 2 voorgaande boekjaren een groei realiseerde van minimum 10% per jaar in werkgelegenheid en/of omzet. 

Voortaan een fiscale rugzak van € 500.000

Door deze uitbreiding en enige aanpassingen aan de ‘Tax shelter voor startups’ krijgt elke kleine vennootschap voortaan een zogenaamde 'fiscale rugzak' waarbij het in de fase als starter (eerste 4 jaar) en in de fase van groeier (tussen 4 en 10 jaar) in totaal € 500.000 kan ophalen. De particuliere investeerder kan maximum € 100.000 per jaar via beide systemen investeren.

 

Wil je meer weten over deze maatregel? 

Raadpleeg dan de Subsidiedatabank van VLAIO: Tax Shelter voor scale ups (groeibedrijven). Is je bedrijf op zoek naar risicokapitaal? Bekijk dan ook onze dienst Finmix waarbij je uw businessplan kan voorleggen aan een panel van financieringsexperten én onze brochure 'Overzicht van de Risicokapitaalverschaffers actief in Vlaanderen' waarvan de jaarlijkse update weer werd opgestart.