Gebruik van muziek en beeldmateriaal  

Wil je gebruik maken van muziek of ander audiovisueel materiaal in de publiek toegankelijke ruimtes van je zaak, dan heb je een licentie nodig van SABAM. Hoeveel je moet betalen voor zo’n licentie hangt af van de grootte van je zaak, je activiteiten,… Naast de auteursrechten die je via SABAM betaalt, worden ook de uitvoerders en producenten vergoed via de billijke vergoeding. Ook hier hangt het bedrag af van de grootte van je onderneming, de aard van de activiteiten en andere parameters.

Gebruik je alleen muziek in ruimtes die enkel toegankelijk zijn voor het personeel (bijvoorbeeld kantoren, bedrijfsrestaurants), als wachtmuziek op je telefoonlijn of als achtergrondmuziek op je website, dan volstaat één licentie via de beheerder Unisono. Met hun platform kan je die met één betaling in orde maken.

Een simulatie hoeveel deze licenties zullen kosten en het indienen van je aangifte kan ook in één keer via www.eengemaakteaangifte.be. Let op, ook wanneer je geen muziek gebruikt in je zaak, moet je dit verklaren via een aangifte.

Meer inlichtingen

SABAM
Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers
Aarlenstraat 75-77 – 1040 Brussel
T 02 286 82 11
Websitee-mail