Hoe financier ik een overname?

Als je een overname overweegt, heb je niet alleen de financiële middelen voor de aankoop nodig maar ook operationele financiële middelen om het bedrijf verder te zetten.

Een overzicht van de financieringsmogelijkheden dit bestaan kan je terugvinden onder het thema financiering op deze website.

Waarborgregeling

Naast financieringen kan men bij overname van aandelen ook beroep doen op de Waarborgregeling. De Waarborgregeling biedt de bank of kredietverschaffer meer zekerheid wanneer je, als overnemer, onvoldoende zekerheden kunt voorleggen. De overheid stelt zich borg tot en met anderhalf miljoen euro. Het systeem waarborgt ook leasingcontracten. Zelfs als men maar één aandeel overneemt, kan men beroep doen op de Waarborgregeling. 

Welke overnamescenario’s kunnen onder toepassing van de Waarborgregeling gebracht worden? (deze opsomming is niet beperkend)

  • een vennootschap wordt overgenomen door een natuurlijke persoon (= overname aandelen waarbij de natuurlijke persoon werkende vennoot zal zijn). Een loutere aankoop van aandelen als beleggingsvorm door een natuurlijke persoon (dus louter een stille vennoot=geldschieter) komt uiteraard niet in aanmerking 
  • een vennootschap wordt overgenomen door een holding 
  • een eenmanszaak wordt overgenomen door een natuurlijke persoon
  • een eenmanszaak wordt overgenomen door een vennootschap 

Meer over de Waarborgregeling

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: