Gewijzigde maatregelen

Ondernemingen, lokale overheden, onderzoeksinstellingen, organisaties en burgers alsook partnerschappen van deze instanties kunnen tot 80% steun (met een maximum van € 100.000) bekomen voor het opzetten van experimenteer-, demonstratie- en disseminatieprojecten over circulaire economie in de bouw.
Ook dit jaar lanceren Vlaanderen Circulair en OVAM een projectoproep, ditmaal specifiek gericht op de circulaire bouweconomie. Deze call loopt tot 23 september 2020 (12u). Meer informatie is te vinden via dit nieuwsartikel: https://www.vlaio.be/nl/nieuws/net-gelanceerd-call-voor-circulaire-bouweconomie.
Gewijzigd op
Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen voorziet de Vlaamse overheid een aantal nieuwe steunmaatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.
Ook het Cultuurloket krijgt financiële middelen uit het Vlaams noodfonds waarmee er o.m. gratis crisisbegeleiding wordt aangeboden aan individuen en organisaties uit de cultuursector. De consulenten kunnen je helpen om je businessmodel te herdenken, het opstellen en aanpassen van contracten, het informeren over verzekeringen en het zoeken naar overbruggingsfinanciering. Zie www.cultuurloket.be/inspiratie/crisisbegeleiding.
Gewijzigd op
Werkgevers die hun werknemers tijdelijk niet kunnen tewerkstellen door de coronacrisis kunnen gebruik maken van deze regeling. Er werd beslist op 20 maart dat alle tijdelijke werkloosheid ingevolge het coronavirus kan beschouwd worden als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. 
1. Kunstenaars, tijdelijke medewerkers en uitzendkrachten van festivals en andere evenementen kunnen Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona 'evenementen' aanvragen wanneer men een belofte kan aantonen op een arbeidsovereenkomst (die dateert van ten laatste 15 april) voor een evenement dat had moeten plaatsvinden tussen 14 maart 2020 en 31 augustus 2020 en dat geannuleerd werd. 2. De vereenvoudigde aanvraagprocedure werd ondertussen verlengd tot 31 augustus 2020. 3. Voor de sectoren in moeilijkheden (waaronder de horeca) werd door het kernkabinet beslist om 'Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht' te verlengen tot en met 31 december 2020. Daarnaast wordt ook een overgang voorzien van tijdelijke werkloosheid door overmacht (coronavius) naar de klassieke regeling voor Economische werkloosheid. Deze overgangsregeling kan worden gebruikt als het bedrijf een omzetdaling van 10% heeft. De werknemer zal 2 dagen opleiding volgen per maand werkloosheid en zal 70% van zijn laatste geplafonneerde loon blijven ontvangen. Dit moet wel nog verder worden uitgewerkt. Zie www.premier.be/nl/nieuwe-maatregelen-voor-het-derde-luik-van-het-federaal-plan-voor-sociale-en-economische-bescherming.
Gewijzigd op
In navolging van de federale beslissingen ter preventie van het coronavirus voorzien steden en gemeenten ook steunmaatregelen voor de getroffen zelfstandigen en ondernemers. Sommige steden en gemeenten voorzien zelfs een aanvullende premie voor de ondernemers die een Vlaamse Corona hinderpremie of Corona compensatiepremie kregen.
Momenteel voorzien deze steden en gemeenten aanvullend aan de Vlaamse corona hinder of compensatiepremie een bijkomende premie: Borgloon, Brakel, Brasschaat, Evergem, Gingelom, Grimbergen, Ham, Hamont-Achel, Ichtegem, Kalmthout, Kortrijk, Kraainem, Lokeren, Nazareth, Oudenaarde, Schilde, Waregem en Zandhoven. Meer informatie vind je in deze rubriek.
Gewijzigd op
Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen voorziet de federale overheid een aantal ondersteuningsmaatregelen.
Zelfstandigen en bedrijven zullen met een carry back-mechanisme hun verliezen van 2020 kunnen afzetten tegen de winsten van 2019. Ze kunnen zo hun voorafbetalingen, al dan niet gedeeltelijk, terugvragen en zien zo hun belastingfactuur voor inkomstenjaar 2019 aanzienlijk dalen. In het 'Wetsontwerp houdende fiscale bepalingen ter bevordering van de liquiditeit en solvabiliteit van ondernemingen in het kader van de bestrijding van de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie' op dekamer.be kan je meer informatie vinden over het mechanisme in de personenbelasting (Hoofdstuk 2) en de vennootschapsbelasting (Hoofdstuk 3).
Gewijzigd op