Wat houdt de GREEN investeringssteun in?
Voor je verder leest over de mogelijkheden van GREEN investeringssteun, ga je best na of ...
- De technologie waarin je wenst te investeren is niet opgenomen in de technologieënlijst van de ecologiepremie+, zoals gepubliceerd op moment van indiening. Als je technologie toch op de lijst staat, vraag dan steun aan via de ecologiepremie+ (en niet bij GREEN). Bekijk hiervoor de technologieënlijst en filter op thema.
- Je investeringen wettelijk verplicht zijn. Wettelijk verplichte investeringen komen immers niet in aanmerking voor ecologiesteun van VLAIO. Denk hierbij aan investeringen om te voldoen aan:
- Europese of Vlaamse normen (bijv. VLAREM, RED III)
- verplichtingen in het kader van energiebeleid Vlaanderen (bijv. energieplan, energie-audit, energiebalans, energieprestatieregelgeving)
- de voorwaarden opgenomen in de eventuele omgevingsvergunning
- Je bent nog niet gestart met investeren. Om het stimulerend karakter van de steun te garanderen, mag een project pas starten vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de steunaanvraag werd ingediend. Als startdatum geldt de vroegste datum. Dit is de datum:
- van de engineeringfactuur of eerste factuur van aankoop
- of van de akte bij verwerving van een onroerend goed dat in aanmerking komt voor steun
- of van de ondertekening van een financiële leasingovereenkomst
- De projectkosten minstens € 50.000 bedragen
- Er is geen cumulatie met andere steun. Dit betekent dat een onderneming geen steun mag aanvragen voor dezelfde in aanmerking komende investeringskosten bij verschillende organisaties en/of steuninstrumenten. Dit betekent dat er bijvoorbeeld geen overlap toegestaan is tussen premies van VLAIO en VEKA, verhoogde investeringsaftrek (energie, milieu, vervoer, …),verhoogde investeringsaftrek (energie, milieu, vervoer, …) dat er geen overlap mag zijn tussen premies van Fluvius en steun via VLAIO
Je kan GREEN investeringssteun aanvragen voor investeringen in vergroening, elektrificatie of energie-efficiëntie.
Vergroening
We spreken van ‘vergroening’ als een onderneming investeert om over te schakelen van fossiele brandstoffen (zoals aardgas, diesel, stookolie, …) naar een groene energiebron.
Om in aanmerking te komen voor steun wordt verwacht dat de principes van Trias Energetica en de Ladder van Lansink al maximaal toegepast worden binnen de steunaanvragende vestiging.
Veel mogelijkheden voor vergroening worden al gesteund via de ecologiepremie+. Bekijk daarom eerst de mogelijkheden binnen het thema warmte van de ecologiepremie+. Staat jouw vernieuwende ecologie-investering toch niet op de technologieënlijst van de ecologiepremie+? Dan is het mogelijk om binnen GREEN steun te krijgen als je één van de volgende energiebronnen aanwendt:
- thermische zonne-energie (geen fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen)
- geothermie / bodem
- water
- biomassa die voldoet aan de duurzaamheidscriteria van de meest recente EU Renewable Energy Directive
- omgevingslucht, in geval van industriële warmtepompen voor proceswarmte
- groene waterstof: waterstof geproduceerd uit groene stroom
- restwarmte
CCU (Carbon Capture and Utilization) kan in aanmerking komen als CO2 van de eigen productieprocessen opgevangen wordt en opnieuw ingezet wordt in de productieprocessen van dezelfde vestiging (en niet extern gevaloriseerd wordt) om zo de koolstofkringloop intern te sluiten. Voor CCU-projecten bevelen we sterk aan om een vooraanmelding in te dienen.
! Opgelet - de volgende toepassingen komen niet in aanmerking voor GREEN:
- luchtgebaseerde warmtepompen voor klimatisatietoepassingen
- PV-panelen, windturbines of andere technologieën om elektriciteit te produceren die reeds als standaard beschouwd worden of die reeds financieel ondersteund worden
- CCS (Carbon Capture and Storage)
Elektrificatie
We spreken van ‘elektrificatie’ als een onderneming investeert om voor een proces op fossiele brandstoffen (bijv. aardgas, stookolie, …) integraal over te schakelen naar elektriciteit.
! Opgelet - hybride installaties kunnen geen GREEN-investeringssteun krijgen (bijv. een oven die zowel op elektriciteit als aardgas kan werken). Alleen investeringen die een proces integraal vergroenen of elektrificeren en waarbij de onderneming niet langer de keuze heeft om dit proces op fossiele energie te doen draaien zijn steunbaar.
! Opgelet – installaties die standaard elektrisch zijn, worden niet gesteund (bijv. kleinere bakovens).
Energie-efficiëntie
Duurzamer energiegebruik betekent ook minder energie verbruiken. Investeringen om de energie-efficiëntie van je bedrijfsprocessen te verhogen komen daarom ook in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan vernieuwende aanpassingen aan het productieproces, warmteopslag, ….
! Opgelet - via GREEN kan je alleen investeringssteun krijgen voor technologieën die verder gaan dan wat ingeburgerd is. Daarom kan je geen steun krijgen voor standaardinvesteringen zoals thermische isolatie, aanpak gebouwschil, hoogrendementsglas, efficiëntere verlichting, toerentalregeling van compressoren, elektrische wagens, energiemanagementsystemen (EMS) voor de sturing van gebouwen (o.a. HVAC, zonnepanelen, …), …
Klimatisatie: wanneer ecologiepremie+ en wanneer GREEN investeringssteun?
Wat klimatisatie betreft, is er enkel steun mogelijk voor bepaalde technologieën en enkel indien het gaat om klimatisatie van niet-residentiële gebouwen (of woonzorgcentra). Voor klimatisatie van residentiële gebouwen is via VLAIO geen steun mogelijk. In de subsidiedatabank vind je welke steun je wel kan krijgen.
Voor bepaalde technologieën is steun mogelijk voor investeringen in klimatisatie via de ecologiepremie+ en GREEN. Bekijk eerst de mogelijkheden via de ecologiepremie+ binnen het thema warmte en koeling. Als je niet in aanmerking komt voor de ecologiepremie+, bekijk dan of je voldoet aan de voorwaarden voor GREEN investeringssteun.
Wetgevend kader
Europese algemene groepsvrijstellingsverordening
Kaderdecreet
Decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid(externe link)