Foto van Markus Spiske
Je kan deze subsidie niet meer aanvragen

Je kan deze subsidie niet meer aanvragen. Wens je steun voor verhoogde energiekosten in het eerste kwartaal 2023 ga dan naar energiesteun 2.

In 't kort

Update 27 januari 2023

Op haar zitting van 9 december 2022 keurde de Vlaamse Regering het besluit inzake energiesteun aan ondernemingen die worden geconfronteerd met stijgende energiekosten in het vierde kwartaal van 2022 ten gevolge van het conflict in Oekraïne definitief goed, na goedkeuring door Europa. Deze steun moet gezonde ondernemingen continuïteit bieden en hen vrijwaren van faillissement. 

Er gelden strikte voorwaarden om in aanmerking te komen. Enkel ondernemingen met een operationeel verlies en meer dan een verdubbeling van hun prijzen voor gas en/of elektriciteit in het vierde kwartaal van 2022, ten opzichte van 2021, komen in aanmerking voor steun. Ze moeten bovendien in 2021 minstens € 7.500 aan kosten voor gas en/of elektriciteit in hun Vlaamse vestigingen hebben.

Energie-intensieve ondernemingen actief in specifiek getroffen sectoren komen in aanmerking voor verhoogde steun. Ook energie-intensieve ondernemingen die geen operationeel verlies kenden in het vierde kwartaal van 2022, maar wel een daling van hun EBITDA met minstens 40% ten opzichte van vorig jaar, kunnen deze steun krijgen voor hun Vlaamse bedrijfstakken met een operationeel verlies in het vierde kwartaal van 2022.

Hoe de energiesteun berekend wordt, vind je terug op de webpagina bedrag.
Voor het indienen van een aanvraag raadpleeg je best eerst de handleiding.

De Vlaamse Regering stelt in totaal 250 miljoen euro ter beschikking voor steun aan bedrijven die zwaar getroffen zijn door de stijgende energieprijzen. Een eerste schijf van 125 miljoen euro is daarvoor reeds ingezet. 

Samengevat

Voor wie?
ondernemingen met vestigingen in Vlaanderen met een operationeel verlies in het vierde kwartaal van 2022 omwille van hoge energiekosten
Voor wat?
verhoogde kosten voor gas en elektriciteit in het vierde kwartaal 2022
Bedrag
25% tot 35% van de in aanmerking komende meerkosten voor gas en elektriciteit in het vierde kwartaal 2022

Delen:

Contact

Adres
Agentschap Innoveren & Ondernemen

Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
België

Telefoon
E-mail