Verbrugghe uit Kuurne kiest voor twee overnemers

Verbrugghe uit Kuurne was vele jaren dé referentie op het vlak van weegschalen en kassasystemen voor de professional. Toen José Verbrugghe zijn pensioen zag naderen, besloot hij uit te kijken naar een overnemer voor zijn zaak. Voor deze zoektocht deed hij beroep op experten bedrijfsoverdracht.

Toen José Verbrugghe zijn zoektocht startte naar een overnemer, kwam hij al snel bij UNIZO terecht. Hij volgde de infosessie 'Denk vroeger aan later' en leerde zo het platform Overnamemarkt kennen. José: “Tijdens de infosessie kregen we zeer gericht informatie en waren we meteen overtuigd van de aanpak op maat van een kleiner bedrijf zoals het onze. Bovendien zijn de grotere spelers vaak niet geïnteresseerd om een kleine kmo zoals de onze te begeleiden. We besloten om het overnametraject op maat voor kleine ondernemingen te volgen. UNIZO en de specialisten van KBC lichtten ons bedrijf door en overliepen de verschillende mogelijkheden. Zonder er doekjes om te winden, gewoon heel concreet uitgelegd wat we konden doen en vooral wat we konden verwachten. En dat tegen een erg betaalbare prijs. Kort daarna hebben we ons bedrijf te koop aangeboden op Overnamemarkt.be.”

Veel interesse

Er reageerden zo’n 30 geïnteresseerden op de advertentie, heel wat meer dan José had verwacht. José: “Veel ondernemers zijn op zoek naar een uitbreiding van hun activiteiten en/of werkregio. Of ze willen het over een totaal andere boeg gooien. We waren best onder de indruk van de interesse. Stilaan werden we ook meer bedreven in het onderhandelen en merkten we dat niet elke reactie even veelbelovend was als ze er op het eerste gezicht uitzag. Zo toonden ook enkele grote bedrijven interesse, maar die bleken enkel uit op ons klantenbestand. We hadden hard gewerkt voor onze zaak en wilden dat onze klanten in bekwame handen belandden, met dezelfde service die ze gewoon waren.”

We kunnen het UNIZO-traject aanraden aan elke kleine kmo met overnameplannen.

José Verbrugghe
oprichter Verbrugghe weegtoestellen

Twee overnames in één

Het technische aspect van de weegschalen en vooral de kassa-systemen bleek voor veel kandidaat-overnemers een struikelblok. Dus werd beslist om de zaak op te splitsen: enerzijds de kassasystemen en anderzijds de weegschalen en de ijkgewichten. Een goede keuze, zo blijkt. José: “De kassasystemen en de nazorg ervan konden we overlaten aan een collega. Voor het andere stuk vonden we via Overnamemarkt een geschikte kandidaat, met wie het meteen klikte en met wie we snel tot een voor beide partijen aanvaardbare overeenkomst zijn gekomen. Beide overnames waren na ongeveer één jaar rond.”

Deskundige begeleiding

Over de deskundige begeleiding door UNIZO heeft José alleen maar lovende woorden. José: “Op de UNIZO-infosessie leerden we Guido Seghers van Overnamemarkt kennen. Bij elke vraag die we hadden, werden we uitstekend begeleid. Hij volgde ons dossier van nabij op en contacteerde ons regelmatig om te polsen naar de vorderingen en om raad te geven. We zouden dit traject aan elke kleine kmo met overnameplannen aanraden.”

Ik kijk met een positief gevoel terug op de overname. Het traject zelf verliep erg vlot en ook het contact met de overlater zat goed.

Davy VandenBroucke
overnemer en zaakvoerder weegwinkel.be

Je buikgevoel volgen

Davy VandenBroucke nam het luik van de weegschalen over. Nu, één jaar later, kijkt hij tevreden terug op zijn beslissing. Davy: “Ik dacht er al een tijdje over na om iets over te nemen, alleen was ik er nog niet uit wat. Ik ging online op zoek en botste toevallig op het zoekertje van Verbrugghe op de website van Overnamemarkt. Het was de juiste regio en ook het product en de sector spraken mij aan. Ik nam contact op en van het een kwam het ander. Je weet nooit op voorhand hoe het zal lopen. Op een bepaald moment moet je gewoon durven je buikgevoel volgen en springen.”

Vlot overnametraject

Doordat het om een parttime bezigheid gaat, kan Davy het blijven combineren met zijn andere job, het onderhoud en de herstelling van airco’s en tractoren. Davy: “De combinatie is soms wel pittig en ik had de carrièreswitch misschien wel wat onderschat. Toch kijk ik er enkel met een positief gevoel op terug. Het overnametraject zelf verliep erg vlot en ook het contact met de overlater zat goed. José liep een tijdje met me mee, zodat ik de tijd had om de klanten te leren kennen en de nodige technische kennis op te doen. Ik heb het voorbije jaar erg veel geleerd. Tot op vandaag is hij nog steeds bereid om advies te geven of te helpen waar nodig.”

José: “Voor de nieuwe eigenaars ligt de weg open naar een nieuwe toekomst, voor ons naar een welverdiend pensioen. Alhoewel we nog een tijdje achter de schermen zullen meewerken, vooral voor het geven van technisch advies. Met veel plezier trouwens. Ik ben blij dat ik me nog nuttig kan maken en dat onze klanten in goede handen zijn.”

 

Denk je ook aan overnemen of overlaten? 

Kom voor info en advies naar de VLAIO events van de Week van de bedrijfsoverdracht op 13 november in Mechelen (kleine ondernemingen) of 17 november in Gent (grotere ondernemingen). Of boek een gratis adviesgesprek met een expert.

Alle info en inschrijven via vlaio.be/weekvandebedrijfsoverdracht