Succesvolle overname voor Spanlux

Na 16 jaar vond Christ Verhaeghe de tijd rijp om uit te kijken naar een overnemer voor zijn zaak Spanlux. Dankzij de juiste begeleiding en een goede voorbereiding was de overname in zes maanden rond. Ter gelegenheid van de Week van de bedrijfsoverdracht deelt hij zijn verhaal graag met andere ondernemers.

Spanlux plaatst spanplafonds en ontwikkelde hiervoor een eigen uniek systeem, waarmee het zich onderscheidt in de sector. Christ Verhaeghe: “16 jaar geleden startte ik Spanlux op vanaf nul. Door in te zetten op technologische ontwikkeling groeide de zaak uit tot wat het vandaag is. Toen ik 60 jaar werd, vond ik het tijd om aan de toekomst van het bedrijf te denken. Ik hoorde spreken over een termijn van drie tot zes jaar om een overnemer te vinden en alles rond te krijgen. Dus besloot ik om meteen aan de slag te gaan.”

Wat is mijn bedrijf waard?

Christ: “Ik had gesprekken met enkele kandidaat-overnemers, maar die verliepen niet altijd constructief. Ik had het gevoel dat ik maar wat in het wilde weg aan het zoeken was. De drempel om zelf rechtstreeks overnemers aan te spreken, bleek te groot. Bovendien had ik geen duidelijk beeld van de waarde van mijn zaak.”

Uiteindelijk ging Christ naar een infosessie van Overnamemarkt, georganiseerd door UNIZO. Zo kwam hij bij Yves Huyghebaert van KBC terecht. Christ: “Toen ik met Yves sprak, was er meteen een klik. Kort na de infosessie had ik opnieuw een afspraak met een potentiële overnemer. Ik ging te rade bij Yves en hij raadde me aan om contact op te nemen met BlueBridge uit Oostkamp. Zij kwamen mee luisteren en al snel bleek dat de prijs die de overnemer wilde betalen veel te laag was. Dat heeft mijn ogen geopend.”

Ik had gesprekken met enkele kandidaat-overnemers, maar die verliepen niet altijd constructief. Ik had het gevoel dat ik maar wat in het wilde weg aan het zoeken was. Bovendien had ik geen duidelijk beeld van de waarde van mijn zaak.

Christ Verhaeghe
oprichter Spanlux

Alles begint met een goede voorbereiding

Christ: “Yves adviseerde me om de zaak niet meteen op Overnamemarkt te zetten, maar eerst een analyse te laten doen door BlueBridge. Er kwam een draaiboek, er werd werk gemaakt van een waardebepaling van de zaak met o.a. een schatting van de gebouwen enz. Die voorbereiding was goud waard. Op basis van de cijfers en de informatie van BlueBridge kwamen maar liefst 70 potentiële kandidaten naar boven. Van die 70 werden er 20 opgebeld, waarvan er 7 bereid waren om te praten. Al snel vonden we een geschikte kandidaat-overnemer. Iemand die de zaak wou behouden, inclusief personeel, en verder uitbouwen. Een kans die we moesten grijpen. Exact zes maanden later was de overname rond.”

Christ Verhaeghe zocht en vond een overnemer voor zijn bedrijf Spanlux.

Wederzijds vertrouwen

Christ: “De maanden tussen het eerste gesprek en de uiteindelijke overname vond ik best een spannende periode. In januari werd een prijs bepaald en die blijft uiteraard vaststaan gedurende de onderhandelingen. Ondertussen moet de potentiële overnemer er vertrouwen in hebben dat we de zaak blijven runnen zoals we voorheen deden, zodat de waarde behouden blijft. En ook voor ons was het afwegen welke beslissingen we nog konden en mogen nemen, met name rond investeringen. Er was een nauwe samenwerking tussen de boekhouders van beide partijen gedurende het hele traject. Alle informatie werd gedeeld, in alle transparantie.”

Advies van buitenaf is van onschatbare waarde

Waarom je een externe partij zou inschakelen? Christ: “Advies van buitenaf is van onschatbare waarde. Yves Huyghebaert en BlueBridge hebben ons echt wegwijs gemaakt in het kluwen van overnemen en overlaten. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat mogelijkheden om je bedrijf financieel toegankelijker te maken voor een potentiële overnemer, zoals subsidies voor jonge starters, je kan jezelf als overlater borg stellen, je kan bepaalde zaken uit de vennootschap halen …”

“BlueBridge in Oostkamp is voor ons een echte aanrader. We hadden ervoor al met andere partijen samengewerkt, maar zonder succes. Ofwel vonden ze geen valabele kandidaten, ofwel waren de maandelijkse fees die ze aanrekenden veel te hoog en hadden ze er alle baat bij dat de zoektocht wat langer duurde. Voor de grotere spelers ben je als kmo vaak maar een nummer. Bluebridge wordt gerund door vader en zoon, het contact is er zeer persoonlijk. Ze zijn 100% met je zaak bezig en je wordt intensief begeleid, tegen een minieme maandelijkse fee. Je belt met een vraag en je krijgt heel snel een antwoord.”

Advies van buitenaf is van onschatbare waarde. Yves Huyghebaert en BlueBridge hebben ons echt wegwijs gemaakt in het kluwen van overnemen en overlaten. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat mogelijkheden om je bedrijf financieel toegankelijker te maken voor een potentiële overnemer, zoals subsidies voor jonge starters, je kan jezelf als overlater borg stellen, je kan bepaalde zaken uit de vennootschap halen …

Christ Verhaeghe
oprichter Spanlux

Welverdiend pensioen

En wat nu? Christ: “De persoon die onze zaak heeft overgenomen, deed dat ter aanvulling van zijn eigen business en is erg ambitieus. Ook zijn echtgenote is ondertussen in de zaak gestapt. Ik heb er alle vertrouwen in. Ik loop nog enkele maanden met hen mee, om hen te ondersteunen en te adviseren, zowel op technisch als op administratief vlak. Zolang ze mij nodig hebben, kunnen ze op mij rekenen. Daarna is het tijd voor een welverdiend pensioen.”

 

Denk je ook aan overnemen of overlaten? 

Kom voor info en advies naar de VLAIO events van de Week van de bedrijfsoverdracht op 13 november in Mechelen (kleine ondernemingen) of 17 november in Gent (grotere ondernemingen). Of boek een gratis adviesgesprek met een expert.

Alle info en inschrijven via vlaio.be/weekvandebedrijfsoverdracht