De zoektocht naar circulaire buitenpanelen

In 2017 splitste HDM in Peer af van de grotere Duitse groep waartoe ze eerder behoorden. Daarmee kon het een eigen visie ontwikkelen en uitwerken en sneller strategische beslissingen nemen. Tegelijkertijd bracht deze verandering ook nieuwe uitdagingen mee. HDM was niet langer een zuivere groothandel en productieplant. Het bedrijf startte meteen met de ontwikkeling en vermarkting van nieuwe producten.

Van productieplant naar productontwikkelaar 

HDM produceert panelen voor vloer-, wand-, plafond- en gevelbekleding. In 2012, toen het bedrijf nog onder een Duitse groep opereerde, waagden zij zich een eerste maal aan de ontwikkeling van een nieuwe folie voor buitentoepassingen: Solid Paint. Het resulteerde in een eerste octrooi. De folie bezat unieke eigenschappen maar zonder geschikte drager kon je er geen kant en klare producten mee maken. In 2015 kwamen de ‘Stone Polymere Composites’ of ‘SPC-dragers’ op de markt vanuit Taiwan. Dat bood alvast veel meer mogelijkheden om er decoratieve folies op te bevestigen zoals de Solid Paint van HDM. Toch zou HDM nog heel wat beperkingen moeten overwinnen. 

Strategische transformatiesteun 

HDM wilde immers circulaire buitenpanelen produceren die heel eenvoudig te plaatsen en te recycleren zijn. Om die ambitieuze doelstelling te realiseren bleek de ontwikkeling van een eigen SPC-drager noodzakelijk. En dat betekende meteen een verregaande verandering van de productieprocessen. 

Zelf onze eigen SPC-drager ontwikkelen en daarmee de panelen produceren met de eigenschappen die we voor ogen hadden, betekende een totale transformatie voor ons bedrijf. We gingen diepgaande research doen en veranderden ons productieproces drastisch. De strategische transformatiesteun van VLAIO maakte dit mee mogelijk.

Ann Schepers
CFO HDM

VLAIO wees strategische transformatiesteun in 2022 toe en ondertussen produceert HDM als eerste in West-Europa eigen SPC-panelen. Ann: “Ook de folies en de manier waarop we die meteen op de SPC-dragers bevestigen, hebben we helemaal onder de knie. Mooi meegenomen is daarbij dat ons productieproces nu extreem flexibel is. Momenteel voegen we 20% gerecycleerd materiaal toe aan onze receptuur en de folies die nodig zijn voor verschillende toepassingen (uv-bestendigheid, hardheid, …) kunnen we naar believen toevoegen. Onze productie is dus veel minder rigide dan voorheen.” 

Circulariteit 

Circulariteit was van meet af aan de insteek voor HDM, dé motivatie om de productie van SPC-dragers en de transformatie van het ganse productieproces op te starten. Het slimme ‘Click ’N Screw’ montagesysteem maakt niet alleen het plaatsen maar ook het verwijderen van de panelen een stuk efficiënter. Na hun levensduur neemt HDM alle geleverde panelen terug om ze volledig te recycleren in de productie van nieuwe panelen. 

Recent bereidde HDM samen met Sirris een projectaanvraag in voor de Belgium Builds Back Circular (BBBC) oproep van onze federale overheid. Daarin zoekt HDM duurzame interieuroplossingen. Zo staat de ontwikkeling van een innovatief paneel voor badkamertoepassingen op til. Dit 100% recycleerbare paneel is een ecologisch alternatief voor keramische tegels. Zinvol als je weet dat de productie van keramische tegels met temperaturen tot 1200 °C veel CO2 uitstoot. Dat is met 200 °C helemaal anders voor SPC panelen. Extra troef is opnieuw de makkelijke plaatsing van SPC-panelen – te vergelijken met het leggen van een laminaatvloer.  

Ik ben erg trots dat ik samen met mijn collega Yves Ozog als VLAIO bedrijfsadviseurs klankbord konden zijn in het traject dat H.D.M. aflegde. We wezen hen de weg naar subsidiemogelijkheden, brachten hen in contact met interessante partners en faciliteerden hun samenwerking. Altijd fijn om daaraan te mogen bijdragen.

Elien Danckaert
VLAIO bedrijfsadviseur

De SPC-drager van HDM biedt met zijn circulaire karakter en gebruiksgemak telkens weer nieuwe opportuniteiten. Het hoeft dus niet te verbazen dat HDM flink groeit. Sinds het in 2017 haar eigen weg ging, groeide het bedrijf van 25 tot 60 werknemers. De komende 2-3 jaar zullen daar nog een 20-tal mensen met uiteenlopende profielen bijkomen. 

Met een kmo-groeisubsidie van VLAIO trok HDM een commercieel directeur aan om hun nieuwe producten op de markt te zetten. Ann: “We geloven sterk in de transformatie die we uitrollen en in het succes van onze nieuwe producten. Met een kmo-groeisubsidie rekruteerden we een strategisch profiel om de vermarkting op zich te nemen. Wout Haverkort maakte marktanalyses, bracht onze doelgroepen in kaart en zette een hele sales en marketing strategie op poten. Daarbij ligt onze focus nu op België en zijn buurlanden. Via grote distributeurs dekken we de hele Europese markt af.” 

De verkoopcijfers stijgen en HDM is ambitieus. Om de productiecapaciteit verder op te voeren. Op een krappe arbeidsmarkt is de zoektocht naar technisch gekwalificeerde mensen niet eenvoudig. Ann: “Daarom organiseerden we recent een jobdag in samenwerking met de VDAB. Met ruim veertig aanwezigen én meteen een nieuwe werknemer mogen we van een geslaagd experiment spreken. Daarnaast zetten we ook sterk in op opleidingen van onze medewerkers. Samen met VDAB en PlastIQ voorziet HDM in opleidingen op maat en gespecialiseerde opleidingen in extrusie. Ook werkplek coaching voor teamleaders is intussen ingeburgerd bij HDM. 

“Eenmaal innovatie op gang komt, ontluiken er steeds weer nieuwe kansen.”, zegt Ann Schepers. “Het is fijn om te kunnen rekenen op partners zoals VLAIO, VDAB, Sirris en PlastIQ om die kansen te grijpen en onze ambities waar te maken.” 

 

Welke stap wil jij zetten met je bedrijf?   

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak een succesvolle vlucht maakt. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Goed om weten dat je met je vragen bij VLAIO terecht kan.     

De VLAIO bedrijfsadviseurs zijn jouw gids bij de realisatie van die plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. Neem zeker eens contact op met een VLAIO bedrijfsadviseur.