De waterscan levert Galana inzicht en besparingen

Voor wie deze zomer wel eens van een ijsje geniet, is er goed nieuws: wanneer je koopt bij producent Galana ben je niet alleen zeker van heerlijk ijs, maar ook dat je een bedrijf steunt dat het goed voor heeft met het milieu. Galana was namelijk een van de eersten om zijn waterverbruik onder de loep te nemen met de nieuwe waterscan van VLAIO.

Gratis voorbereidend onderzoek

Als bedrijf met meer dan 60 medewerkers verbruikt Galana heel wat water - niet enkel voor sanitaire benodigdheden, maar ook in de receptuur van hun sorbets en andere desserts. De West-Vlaamse kmo twijfelde dus niet toen hen de waterscan werd aangereikt. “De manager van ons industriepark bracht ons op de hoogte van deze nieuwe subsidie”, vertelt Valerie Van Craeyveld, kwaliteitsverantwoordelijke en preventieadviseur bij Galana. “Als je een erkend studiebureau inschakelt, subsidieert VLAIO deze analyse van je waterverbruik. Ik heb meteen een dienstverlener gecontacteerd voor meer info.” 

Tijdens de eerste meeting met de dienstverlener werden meteen concrete plannen gesmeed: “We kozen voor een eerstelijnswaterscan. Die zou ons voldoende waardevolle informatie leveren en was volledig gratis.” Aangezien Galana midden in een overname zit, was het moeilijk budget vrij te maken voor een grondige wateranalyse. “Daarom begonnen we met de basis. Zo hebben we een eerste inzicht en kunnen we dat voorbereidend onderzoek aanwenden om een echt stappenplan uit te werken”, aldus Valerie.

We kozen voor een eerstelijnswaterscan. Die zou ons voldoende waardevolle informatie leveren en was volledig gratis.

Valerie Van Craeyveld
kwaliteitsverantwoordelijke en preventieadviseur bij Galana

Experts ter plaatse

“Voor de eerste stap van de waterscan heb ik wat moeten opzoeken”, legt Valerie uit, “Hoeveel water we verbruiken en waarvoor, het plan van de waterleidingen, documentatie over onze afvalwaterzuiveringsinstallatie… Ons studiebureau had alle documenten nodig die iets zeiden over ons waterverbruik en -infrastructuur, om aan het voorbereidend onderzoek te beginnen.”

Later trokken de inspecteurs ook naar Waregem voor een volledige rondgang in het bedrijf: “Ze bekeken elke kraan en elke spoelbak - ook in de productieruimtes - om zo veel mogelijk info vast te leggen. Met al die technische informatie stelde de dienstverlener een rapport op, dat we als nulpuntmeting beschouwen van een onafhankelijke dataverzamelaar. Dat wordt ons uitgangspunt om verdere stappen te ondernemen.”

Het studiebureau stelde een rapport op dat we als nulpuntmeting beschouwen van een onafhankelijke dataverzamelaar. Dat wordt ons uitgangspunt om verdere stappen te ondernemen.

Valerie Van Craeyveld
kwaliteitsverantwoordelijke en preventieadviseur bij Galana
De waterzuiveringsinstallatie van Galana.
De waterzuiveringsinstallatie van Galana.

Moeiteloos snel geregeld

“Op 6 maart stuurde ik mijn eerste mail naar één van de dienstverleners en begin mei hadden we het rapport al in handen. Het hele proces heeft dus erg weinig tijd en engagement van ons gevraagd”, vertelt Valerie, “Bovendien hebben we zelf niets moeten doen om de subsidie te krijgen. Na de ondertekening van ons samenwerkingscontract hebben zij alles voor ons geregeld. Dat we er zelf geen tijd of budget in moesten steken was een mooi cadeau!”

Na de ondertekening van ons samenwerkingscontract heeft onze dienstverlener de subsidie voor ons geregeld. Dat we er zelf geen tijd of budget in moesten steken was een mooi cadeau!

Valerie Van Craeyveld
kwaliteitsverantwoordelijke en preventieadviseur bij Galana

Duurzame toekomstplannen

“We zitten midden in een overname, dus we zullen niet onmiddellijk de voorgestelde acties kunnen uitvoeren,” legt Valerie uit, “Maar duurzaamheid is wel één van de belangrijkste stokpaardjes van onze overnemer, Mademoiselle Desserts. We zijn blij dat we al een grondige voorbereiding hebben met kleine en grote tips, van filters op de sanitaire kranen tot regenwateropslag. We hebben er veel uit geleerd en kijken ernaar uit om na de overname concrete stappen te ondernemen.”