Blycolin verlaagt waterverbruik met de VLAIO-waterscan

Blycolin, een internationale specialist in linnenservice voor de hospitality branche, focust in zijn wasserijen al geruime tijd op duurzaamheid. Samen met studie- en adviesbureau Profex (United Experts) zet het bedrijf nu een extra stap naar duurzamer waterbeheer dankzij de VLAIO-waterscan. 

Blycolin
© Blycolin

Waterverbruik optimaliseren

Met meer dan 400 medewerkers en 150 wasserijen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Polen is Blycolin een toonaangevende linnenservice. “We zijn er voor ondernemers, met een volledig assortiment aan linnendiensten, van stralend beddengoed tot stijlvol tafellinnen”, vertelt unitmanager Peter Scharfenberg. “Duurzaamheid is onze kern, daarom investeren we voortdurend in procesoptimalisaties. Desondanks bleef het waterverbruik in onze wasserijen hoog en was er weinig aandacht om dit te verminderen. De VLAIO-waterscan heeft ons geholpen om hier greep op te krijgen.”

Peter Scharfenberg

Duurzaamheid is onze kern, daarom investeren we voortdurend in procesoptimalisaties. Desondanks bleef het waterverbruik in onze wasserijen hoog en was er weinig aandacht om dit te verminderen. De VLAIO-waterscan heeft ons geholpen om hier greep op te krijgen.

Peter Scharfenberg
unitmanager Blycolin

Meten is weten

Dankzij de gratis waterscan van VLAIO kreeg Blycolin niet alleen interessante inzichten, maar ook gedetailleerde cijfers over hun waterverbruik. “We dachten dat we vier liter water per kilogram linnen verbruikten, maar uit de metingen bleek dat het om 6 tot 7 liter per kilogram ging, goed voor gemiddeld bijna 450 kubieke meter water per week”, zegt Peter. “De scan leverde een duidelijk overzicht met real-time gegevens, inclusief bruikbare inzichten en maatregelen om ons waterverbruik te optimaliseren.”

Expertise en samenwerking

Het team van Profex, het studie- en adviesbureau achter de waterscan, kwam met concrete oplossingen om het waterverbruik te verduurzamen. “We adviseerden om het spuien van de stoomketel te automatiseren”, vertelt consultant-assistent Laura Vercammen. “Hierdoor besparen we water doordat opgehoopte mineralen en verontreinigingen efficiënter en regelmatiger worden verwijderd, wat ook de levensduur van de ketel verlengt. Daarnaast moedigden we Blycolin aan om zuiveringsinstallaties te plaatsen om afvalwater te recyclen. Dit bevordert niet alleen hun duurzaam bedrijfsimago, maar verlaagt ook de waterkosten en operationele uitgaven.”

We adviseerden om het spuien van de stoomketel te automatiseren en moedigden Blycolin aan om zuiveringsinstallaties te plaatsen. Dit bevordert niet alleen hun duurzaam bedrijfsimago, maar verlaagt ook de waterkosten en operationele uitgaven.

Laura Vercammen
consulent-assistent Profex

Duurzame besparingen

Met de waterscan heeft Blycolin nu alle tools in handen om op elk moment duurzame verbeteringen door te voeren. “Niet alle voorstellen pasten binnen ons budget, maar dankzij de waterscan en de expertise van Profex hebben we al wel concrete stappen gezet om ons verbruik verder te verduurzamen”, legt Peter uit. “In onze vestiging in Mechelen hebben we geavanceerde wasbuizen geïnstalleerd die zuiniger en milieuvriendelijker werken. Ook kleine ingrepen, zoals mechanische lekken herstellen, hebben ons al veel water bespaard. Het waterverbruik is gehalveerd, van ongeveer 450 naar 260 kubieke meter per week”, vertelt Peter enthousiast.

Peter Scharfenberg

Dankzij de waterscan en expertise van Profex hebben we concrete stappen gezet om ons verbruik verder te verduurzamen. Ons waterverbruik is ondertussen gehalveerd, van ongeveer 450 naar 260 kubieke meter per week.

Peter Scharfenberg
unitmanager Blycolin

Aanrader voor andere ondernemers

Peter kijkt vol verwachting uit naar de toekomst. “De waterscan heeft echt onze ogen geopend. We zien nu duidelijk hoe waterbesparing ook energie bespaart en onze operationele kosten vermindert. Bovendien is het een waardevol document dat inzicht biedt voor huidige en toekomstige duurzame investeringen. Ik raad het andere ondernemers zeker aan”, aldus Peter.

 

Meer weten over de VLAIO-waterscan?

Wil jij als ondernemer ook besparen op je waterverbruik? Vraag dan nu de gratis waterscan aan en zet met de hulp van een gespecialiseerd studiebureau de eerste stappen naar een duurzamer waterbeleid in jouw onderneming.