De waterscan bezorgt Mademoiselle Desserts inzichten en besparingen

Voor wie graag van een dessertje geniet, is er goed nieuws: wanneer je koopt bij producent Mademoiselle Desserts ben je niet alleen zeker van een heerlijk dessert, maar ook dat je een bedrijf steunt dat het goed voor heeft met het milieu. De vestiging van Mademoiselle Desserts in Waregem nam hun waterverbruik onder de loep via de waterscan van VLAIO.

© Mademoiselle Desserts

Gratis voorbereidend onderzoek

Mademoiselle Desserts Waregem NV telt meer dan 60 medewerkers en verbruikt heel wat water. Niet alleen voor sanitaire doelen, maar ook in de receptuur van hun sorbets en andere desserts. De West-Vlaamse kmo twijfelde niet toen hen de waterscan werd aangereikt. “De manager van ons industriepark bracht ons op de hoogte van deze nieuwe subsidie”, vertelt Valerie Van Craeyveld, kwaliteitsverantwoordelijke en preventieadviseur bij Mademoiselle Desserts Waregem NV. “Als je een erkend studiebureau inschakelt, subsidieert VLAIO deze analyse van je waterverbruik. Ik heb meteen een dienstverlener gecontacteerd voor meer info.” 

Tijdens de eerste meeting met waterconsultancy bedrijf Water Experts werden meteen concrete plannen gesmeed, Valerie: “We kozen voor een eerstelijnswaterscan. Die zou ons voldoende waardevolle informatie leveren en was volledig gratis. We zaten midden in een overname en konden moeilijk budget vrij maken voor een grondige wateranalyse.” 

We kozen voor een eerstelijnswaterscan. Die zou ons voldoende waardevolle informatie leveren en was volledig gratis.

Valerie Van Craeyveld
QHSE Manager bij Mademoiselle Desserts

Analyse van de situatie

De scan werd uitgevoerd door water expert Hanne Van Coillie: “Mademoiselle Desserts had nog geen duidelijk beeld van hun waterbalans en toekomstgerichte optimalisatiemogelijkheden voor hun waterbeheer. We vroegen Valerie verschillende zaken: Hoeveel water verbruiken ze en waarvoor, het plan van de waterleidingen, documentatie over de afvalwaterzuiveringsinstallatie… Alle beschikbare documenten omtrent het waterverbruik, de waterzuivering, de waterverbruikende activiteiten en de kwaliteitseisen.”

Experts ter plaatse

Hanne trok daarna naar Waregem om alles ter plaatse te bekijken. “We verzamelden tijdens het sitebezoek bijkomende informatie om de studie uit te werken. Zo kregen we nog een beter idee van het waterverbruik en de optimalisatiemogelijkheden. Daarna maakten we de waterbalans op, we verwerkten alle data en vergeleken het waterverbruik met vooropgestelde richtwaarden voor de sector”.

Een waterscan is een overzichtelijk rapport dat bedrijven heel wat nuttige informatie oplevert. Hanne: "We brengen de inkomende en uitgaande waterstromen in kaart en verwerken dit in een overzichtelijke waterbalans. Zo krijgen bedrijven een beter inzicht in hun waterverbruik en inzicht in de technologische mogelijkheden om waterverbruik te reduceren." 

Op basis van de waterbalans deed Water Experts een voorstel voor waterbesparende installaties en maatregelen. Hanne: “Mademoiselle Desserts kan 5,7% van het totaal waterverbruik verminderen door hogedrukreinigers te gebruiken in plaats van kuishaspels. Ze kunnen 68 % van het leidingwaterverbruik verminderen door het afvalwater op te zuiveren tot proceswater kwaliteit. Het afvalwater van douches en lavabo's kan zonder vergaande zuivering ingezet worden voor toiletspoeling, wat leidt tot een waterbesparing van 5,4 %."

We brengen de inkomende en uitgaande waterstromen in kaart en verwerken dit in een overzichtelijke waterbalans. Zo krijgen bedrijven een beter inzicht in hun waterverbruik en inzicht in de technologische mogelijkheden om waterverbruik te reduceren.

Hanne Van Coillie
Water expert bij Water Experts
De waterzuiveringsinstallatie van Galana.
De waterzuiveringsinstallatie van Mademoiselle Desserts Waregem © Mademoiselle Desserts

Moeiteloos snel geregeld

“We beschouwen dit rapport als nulpuntmeting van een onafhankelijke dataverzamelaar, een uitgangspunt om verdere stappen te ondernemen” vertelt Valerie. “Bovendien hebben we zelf niets moeten doen om de subsidie te krijgen. Na de ondertekening van ons samenwerkingscontract heeft Water Experts alles voor ons geregeld. Dat we er zelf geen tijd of budget in moesten steken was een mooi cadeau!”

Na de ondertekening van ons samenwerkingscontract heeft Water Experts de subsidie voor ons geregeld. Dat we er zelf geen tijd of budget in moesten steken was een mooi cadeau!

Valerie Van Craeyveld
QHSE Manager bij Mademoiselle Desserts

Duurzame toekomstplannen

“Duurzaamheid is een van de belangrijkste pijlers van de groep Mademoiselle Desserts” legt Valerie uit. “De groep heeft hiervoor een volledige strategie uitgestippeld. We zijn volop bezig met het opstellen van een carbon reduction plan. Daar is gebruik van water en hergebruik van afvalwater ook een belangrijk topic. We gebruiken de waterscan nog regelmatig omdat dit een prachtige samenvatting is van de huidige situatie en dus het ideale startpunt om te verbeteren richting meer duurzaamheid.“