VLAIO podcast over nieuwe vennootschapswetgeving

Publicatiedatum
VLAIO Bedrijfsadviseur Bas Sturm heeft IE-expert Hans Bracquené te gast om de nieuwe wetgeving voor vennootschappen en verenigingen te bespreken. Deze wetgeving biedt kansen voor oprichters van spin-offs en start-ups door de inbreng van arbeid en de inbreng van knowhow.
tas met 'we heart founders' erop

Nieuwe vennootschapswetgeving

De nieuwe vennootschapswetgeving biedt nieuwe kansen aan oprichters met de ideeën maar met minder cash: zowel toekomstige arbeid als knowhow kunnen worden gevaloriseerd. Tot voor kort was het als medeoprichter moeilijk om je expertise en toekomstige prestaties te verzilveren. In de praktijk kon er voor startups en spin-offs enkel cash of reeds uitgewerkte, en beschermde, technologie in ruil voor aandelen worden ingebracht. De vernieuwde vennootschapswetgeving laat nu toe om naast de geldschieter ook eindelijk de technologische expert als volwaardige partner bij de oprichting te betrekken.

Ook (toekomstige) arbeid en knowhow kunnen ingebracht worden

Alvast voor de Besloten Vennootschap (BV) kijkt de wetgever nu realistischer naar de noden van de startende onderneming. Dit biedt nieuwe kansen aan de oprichters van spin-off en startup bedrijven en aan alle starters die een nieuw ontwikkeld product of dienst als basis voor hun vennootschap willen gebruiken. De regeling rond inbreng in natura werd namelijk versoepeld, aangezien nu ook (toekomstige) arbeid en knowhow kunnen ingebracht worden in een BV.

Delen: