Nieuwe oproep "Blue Deal waterbesparende investeringen" nog tot 29/10

Publicatiedatum
Kmo’s die investeringen doen in waterbesparing of droogtebestrijding, kunnen sinds 4 oktober een aanvraag indienen om steun te krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om investeringen om het waterverbruik te verminderen, regenwater te bufferen of water laten zuiveren of afvoeren naar oppervlaktewater. Kleine ondernemingen kunnen voor hun investering tot 20% steun krijgen, middelgrote tot 10%. Er wordt in totaal in 2 miljoen euro voorzien. De deadline voor het indienen van een dossier is 29/10.

Laagdrempeligere investering  

Via de nieuwe oproep Blue Deal waterbesparende investeringen kunnen kmo’s vanaf 4 oktober steun aanvragen voor investeringen in waterbesparing en droogtebestrijding. Het gaat bijvoorbeeld om investeringen met als doel waterverbruik verminderen, regenwater bufferen of zinvol aanwenden na zuivering, water laten infiltreren of afvoeren naar oppervlaktewater.  Het doel van deze nieuwe maatregel is om net kleinere en middelgrote ondernemingen aan te zetten tot laagdrempelige maar waterbesparende investeringen.  

Belangrijk is dat de technologie die wordt aangewend niet op de lijst van technologieën staat die onder de Ecologiepremie Plus (EP+) en Strategische Ecologiesteun (STRES) worden vermeld. Het doel van deze nieuwe maatregel is immers om meer laagdrempelige investeringen te kunnen steunen. Innovativiteit is een pluspunt, maar geen vereiste. De investeringen dienen wel efficiënt te zijn.  

Allgro breidt bestaande zuiveringsinstallatie uit 

Steeds meer Vlaamse agro-foodbedrijven kiezen voor een op maat geïnstalleerde waterzuiveringsinstallatie. Ook groentegroothandel Allgro uit Sint-Lievens-Houtem springt op de kar. Voor de verwerking van voeding heeft het bedrijf per dag zo’n 130.000 liter water nodig met de kwaliteit van drinkwater. Allgro plant om het regenwater van de 15.000m² dakoppervlakte samen met het afvalwater van het bedrijf op te waarderen tot drinkwater en te hergebruiken. Daarvoor zullen ze hun bestaande eigen zuiveringsinstallatie op basis van membraantechnologie sterk uitbreiden. Dit zal ervoor zorgen dat 70% van het proceswater hergebruikt kan worden. Het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) noemt het een toonbeeld op vlak van duurzaam watergebruik. 

 

Dien nu je aanvraag in

De oproep loopt nog tot 29 oktober 12u. Na indiening worden de voorstellen beoordeeld en gerangschikt.

Er is een budget voorzien van 2 miljoen euro. Kleine ondernemingen kunnen rekenen op 20% steun, middelgrote op 10%. Er dient mimimaal 10.000 euro geïnvesteerd te worden en het maximale steunbedrag is 500.000 euro. Wellicht zal de oproep volgend jaar herhaald worden. 

Meer info en indienen

 
 

Over de Blue Deal

Met het programma ‘Blue Deal’ wil de Vlaamse Regering in het kader van het Relanceplan Vlaamse Veerkracht de droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken. Een deel van de Blue Deal middelen wordt ingezet als versterking en uitbreiding van de ecologiesteun via de Ecologiepremie Plus (EP+), de Strategische Ecologiesteun (STRES) en deze nieuwe oproep Blue Deal waterbesparende investeringen. Een ander deel via innovatiesteun voor landbouwtrajecten. De finale doelstellingen van de Blue Deal, droogtebestrijding en herstel van het grondwaterpeil, dienen bereikt te worden via besparing op het gebruik van leidingwater, grondwater en/of oppervlaktewater.