Grijp jouw kans om het kernversterkend beleid mee vorm te geven

Publicatiedatum

Lokale besturen bouwen mee aan een sterk beleid voor bedrijvige kernen in Vlaanderen. Momenteel lopen er bij VLAIO een aantal initiatieven die de toekomst van dat beleid verder vorm zullen geven. We horen daarin ook heel graag de stem, de kennis en de ervaringen van de steden en gemeenten. Laat VLAIO dus snel weten of je aan een of meerdere van deze initiatieven wenst mee te werken.

Foto door Ayman Elkandoussi op unsplash.com
 

Interesse in één van deze oproepen of bevragingen?

Zie je jouw stad of gemeente als ideaal praktijkvoorbeeld voor een van onderstaande vragen? Ontving je een bepaalde bevraging niet, maar wil je die wel invullen? Stuur ons een bericht op handelskernversterking@vlaio.be. VLAIO neemt zo snel mogelijk contact met je op.

 

Ruimtelijke evoluties van publieksgerichte functies in kaart brengen

Waarom vinden we kleinhandel en andere activiteiten op de locaties zoals ze vandaag terug te vinden zijn in Vlaanderen? Wat zijn kritische succesfactoren om dat met toekomstig beleid te beïnvloeden? VLAIO bestelde een onderzoek om de ruimtelijke evoluties van publieksgerichte functies in kaart te brengen. Voor dit onderzoek zoekt VLAIO tien steden en gemeenten die een actief kernversterkend beleid voeren waarin liefst ook beperkingen voor kleinhandel opgelegd werden in bepaalde gebieden. Gemeenten die ongewenste ruimtelijke dynamieken zien ontstaan ondanks hun inspanningen zijn eveneens interessant. De onderzoekers willen namelijk op lokaal niveau de effecten van het beleid analyseren.

Impact van mobiliteit op economie in de kern meten

Handelaars en andere ondernemers kanten zich soms tegen de heraanleg van een straat, een nieuw circulatieplan, aanpassingen voor zachte weggebruikers, enz. in de kern. Nochtans blijkt uit studies uit het buitenland dat de impact van zo’n mobiliteitsingrepen op de lokale economie uiteindelijk vaak neutraal tot positief is. Vlaanderen voert momenteel ook een dergelijk onderzoek. Klinkt deze situatie je bekend in de oren? Heb je tussen 2017 en 2022 ook mobiliteitsingrepen in het centrum laten uitvoeren? VLAIO zoek tien steden en gemeenten die opgevolgd willen worden in dit onderzoek.

Juridische ondersteuning bij opmaken stedenbouwkundige restricties

VLAIO schakelt juridische ondersteuning in over de opmaak van ruimtelijke plannen voor kleinhandel. De aangestelde juristen gaan na wat de arresten van de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen daarover zeggen. Ook twee gemeenten kunnen kosteloos deze juridische begeleiding verkrijgen tijdens de opmaak van een ruimtelijke uitvoeringsplan of stedenbouwkundige verordening. In dat plan of die verordening moeten wel beperkingen aan kleinhandel opgelegd worden. Door deze begeleiding hoopt VLAIO goed te begrijpen waar gemeenten in dergelijk gevallen tegenaan lopen.

Test de resultaten van een studie over detailhandel op bedrijventerreinen

Het huidige beleid weert kleinhandel op bedrijventerreinen, tenzij het bepaalde toonzalen horende bij productiebedrijven of groothandels zijn. De realiteit in Vlaanderen is echter genuanceerder, toonde een onderzoek dat VLAIO recent liet uitvoeren. De vraagt stelt zich of er aanbod- of restrictiezones aangeduid kunnen of moeten worden. Het onderzoek leverde heel wat kaartmateriaal en andere gegevens op, die ook op een bedrijventerrein in jouw stad of gemeente toegepast kunnen worden. VLAIO gaat met enkele gemeenten graag na of die resultaten ook stroken met de ervaringen op het terrein.

Vul de laatste bevraging van de Profploeg in

De Profploeg, een team van doorgewinterde experten en innovatieve denkers, adviseerde 93 steden en gemeenten in hun acties voor bedrijvige kernen. Hun ervaringen bundelde de Profploeg ondertussen in zes kernwijzers. Maar de Profploeg en VLAIO polsen bij de begeleidde lokale besturen ook naar hun ervaringen en naar de effectiviteit van het doorlopen traject. Begin januari stuurt de Profploeg daarom een laatste bevraging uit. Met jullie antwoorden kan een onderbouwde eindevaluatie van de Profploeg gemaakt worden.

Evaluatie van de eerste collectieve leertrajecten door de Kernmeesters

De Kernmeesters organiseerden in 2023 met de steun van VLAIO zes collectieve leertrajecten voor lokale ambtenaren die acties opzetten in bedrijvige kernen. Nu deze eerste reeks afgerond is, vernemen we graag hoe de deelnemers ze ervaren hebben. De Kernmeesters verstuurden eind december 2023 een korte vragenlijst. Op basis van de antwoorden kunnen we de collectieve leertrajecten in 2024 nog meer op maat van de behoeften en verwachtingen organiseren. Inschrijven voor die collectieve leertrajecten kan trouwens nog tot 15 januari.

Delen: