9 projecten STEM-gangmaker goedgekeurd

Publicatiedatum
VLAIO ging met de oproep STEM-gangmaker 2023 op zoek naar ‘gangmakers’ die de dynamiek binnen het ecosysteem ‘STEM in de vrije tijd’ aanwakkeren. Het is de taak van de gangmaker om samenwerking met en tussen de verschillende STEM-academies en stakeholders aan te jagen en kennis te ontsluiten. Er werden 15 aanvragen ingediend waarvan er 9 gesteund worden.
Bron: Techniek- en WetenschapsAcademie, hogeschool UCLL

Wat is een STEM-gangmaker

VLAIO ontwierp samen met de 10 bovenlokale STEM-partnerschappen een samenwerkingsmodel als motor voor een bloeiend ecosysteem ‘STEM in de vrije tijd’. Om het ecosysteem verder tot ontwikkeling te brengen, zette VLAIO een subsidiesysteem op waarbij 3 expliciete rollen financieel ondersteund worden: gangmaker, ontwikkelaar en uitroller.

Gangmakers hebben als opdracht STEM-academies te ondersteunen en hen te verbinden met elkaar en met alle stakeholders binnen de quadruple helix. Het is hun taak om binnen het ecosysteem ‘STEM in de vrije tijd’ samenwerking aan te jagen en kennis te ontsluiten. 

Gangmakers hebben expertise in STEM en toegang tot innovatie binnen STEM-didactiek en/of STEM-disciplines. Ze zijn verbonden aan één uniek netwerk en dragen samen met alle gangmakers en VLAIO de verantwoordelijkheid voor het versterken van het Vlaams brede ecosysteem ‘STEM in de vrije tijd’.  

9 goedgekeurde projecten

Eind juli 2023 werden 9 projecten ‘STEM-gangmaker’ goedgekeurd. 

De geselecteerde gangmakers ontvangen om en bij de 125.000 euro per jaar om gedurende 4 jaar een aantal taken uit te voeren. Zo zullen ze een eigen netwerk moeten vormgeven dat instaat voor de ondersteuning van het opzetten van STEM-academies in elke gemeente. Hiervoor zullen ze (toekomstige) STEM-academies aanmoedigen en begeleiden alsook connecties maken en verstevigen met lokale besturen, bedrijven en sociale organisaties. Ten slotte zullen ze samen met de andere gangmakers het Vlaams ecosysteem ‘STEM in de vrije tijd’ vormgeven.  

Deze projecten ontvangen subsidies:

  • De Creatieve STEM: MaakBib Gangmaker
  • UC Leuven: Edison 3.0
  • Hogeschool West-Vlaanderen: Buzzing STEAMhives III
  • Thomas More Mechelen-Antwerpen: WiWeTeR-STEM-Expertisecentrum
  • Katholieke Hogeschool Vives Zuid: Techniekacademie bouwt mee aan een STEMmig Vlaanderen!
  • Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: STEM on the road
  • Arteveldehogeschool, HOGENT en Odisee: GelijkgeSTEMd+
  • Hogeschool PXL: PXL-Voka Young & Strong
  • UC Limburg: STEAL

In totaal ontvangen deze projecten per jaar meer dan 1 miljoen euro steun van VLAIO.

Meer info?

www.vlaio.be/stem of STEM@vlaio.be

Delen: