24 gemeenten kopen en transformeren een leegstaand pand of bedrijfsruimte

Publicatiedatum
Een leegstaand of vrijkomend handelspand of bedrijfsruimte is een kans om proactief en impactvol in te grijpen in de kern. Gemeenten kunnen zo een stimulans bieden voor tijdelijk ruimtegebruik, betaalbare werklocaties, vergroenen, parkeren, voorzieningen, ... Na transformatie kan het er zijn plaats vinden. 24 gemeenten dachten er net zo over en ontvingen daarvoor steun van VLAIO. Ontdek hier hun projecten.
Foto van Kristaps Grundsteins - unsplash.com

De oproep Aankoop van leegstaande handelspanden of bedrijfsruimten van VLAIO voorzag financiële middelen voor steden en gemeenten die zelf een leegstaand of vrijkomend handelspand of bedrijfsruimte willen verwerven en/of transformeren. 

Welke projecten krijgen steun?

Van april 2021 tot december 2022 konden lokale besturen hun projecten voorstellen binnen deze oproep. 28 projecten uit 24 gemeenten kregen een subsidie toegekend door VLAIO, goed voor een totale steun van € 6.591.361.

Benieuwd naar de projecten van deze gemeenten?

Oproepen kernversterking

Met middelen uit het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ ondersteunt VLAIO de kernversterking in Vlaamse steden en gemeenten. ‘Aankoop van leegstaande handelspanden of bedrijfsruimten’ is het thema van één van deze subsidie-oproepen. Daarnaast had VLAIO ook steun voor de opmaak van planconcepten binnen het integraal handelsvestigingsbeleid, lokale premiesstelsels om handelspanden te verfraaien en verduurzamen of de duurzame bereikbaarheid van de kernen.

Delen: