kleinhandel

Sector-overschrijdende vergunningen

Voedselveiligheid (FAVV)

Ondernemingen die voedingsmiddelen produceren, verpakken, opslaan, vervoeren of in de handel brengen, moeten steeds een registratie of toelating aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Ben je actief in de horecasector? Wanneer je alleen kamers met ontbijt aanbiedt of alleen dranken en/of voorverpakte levensmiddelen met een houdbaarheid van ten minste drie maanden bij kamertemperatuur verkoopt, dan volstaat een registratie. Alle andere horecazaken ontvangen een toelating. Zowel de registraties als de toelatingen moeten in horecazaken uitgehangen worden op een van buiten zichtbare plaats.  Ook wanneer je bijvoorbeeld maaltijden thuis maakt en via een online platform aanbiedt, heb je een toelating van het FAVV nodig.   Je kan deze vergunning in orde laten brengen door het ondernemingsloket of zelf aanvragen via Foodweb

Wanneer je met levensmiddelen omgaat, moet je ook kunnen bewijzen dat je voldoende kennis hebt van HACCP. Je kan hiervoor een attest bekomen door een opleiding te volgen bij een externe firma, maar die kan ook gegeven worden door bijvoorbeeld de kok die in dienst is. Meer informatie over mogelijke opleidingen vind je op https://vlaanderen.horecaforma.be/opleidingen/HACCP.  Je bent echter niet verplicht om een opleiding te volgen. Wanneer je de informatie uit de generieke autocontrolegids zelfstandig bestudeert, is dit ook voldoende. 

Bij het FAVV vind je ook alle richtlijnen en formaliteiten die je moet vervullen in verband met import en export van levensmiddelen.   

INLICHTINGEN  

www.favv.be (over erkenningen, toelatingen en registraties; over export van voedingsmiddelen; over import van voedingsmiddelen ; over de Brexit-maatregelen)

Contacteer FAVV

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: