Waarom inzetten op cybersecurity?

CS barometer

Groot onderzoek naar cybersecurity maturiteit

De CS barometer is een studie die de Vlaamse Regering liet uitvoeren om de cybersecurity maturiteit bij Vlaamse bedrijven in kaart te brengen. Het is de eerste nulmeting rond dit thema. De resultaten vormen een belangrijke barometer voor het beleid rond cybersecurity.

Resultaten van het onderzoek

  • 1 op 8 bedrijven werd slachtoffer in 2021

Uit de barometer blijkt dat 1 op 8 bedrijven in Vlaanderen het afgelopen jaar slachtoffer werd van een cyberaanval. Zowel kleine als grote bedrijven werden getroffen, maar kleine ondernemingen wapenen zich minder en ondervinden dan ook grotere gevolgen van de aanval. 40% van hen werd in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ICT-systemen door cyberaanvallen. Elk bedrijf, groot én klein, heeft er dus baat bij om in cybersecurity te investeren. 

  • Basismaatregelen volstaan niet

De grote meerderheid van de Vlaamse bedrijven (94,2%) neemt vandaag verschillende maatregelen om zich te wapenen tegen cybercriminelen. Dit gaat echter vaak over een aantal basismaatregelen die onvoldoende zijn gezien de toegenomen cyberrisico's. Slechts een minderheid wendt meer geavanceerde maatregelen aan, bijvoorbeeld het bijhouden van log files om cyberaanvallen te analyseren (46%), periodieke ICT-veiligheidsanalyse (44%), ICT veiligheidstesten (37,8%), of encryptietechnieken door data, documenten of e-mails (28,2%). 

  • Gebrek aan kennis en bewustzijn is belangrijke uitdaging

Voor 44,9% van de bedrijven vormt het gebrek aan kennis, vaardigheden en expertise de belangrijkste uitdaging bij de implementatie van een CS-beleid. Bedrijven ervaren moeilijkheden om werknemers met de vereiste kennis aan te werven. Voor 40,7% van de bedrijven vormt het gebrek aan bewustzijn bij de medewerkers over de problematiek van cybersecurity een belangrijke drempel. 

Sensibilisering bereikt 5000 bedrijven

Het Vlaams beleid rond cybersecurity sensibiliseert bedrijven al sinds 2019 rond cybersecurity. Via verschillende acties zoals hacking-demo's, opleidingen, of infosessies op de werkvloer bereikte VLAIO sindsdien 5000 bedrijven.

Sinds 1 januari 2021 kunnen kmo’s die sterk afhankelijk zijn van IT-systemen een beroep doen op de subsidie ‘cybersecurity verbetertrajecten’. Tijdens zo’n traject krijgt een kmo advies en begeleiding van erkende cybersecurity-dienstverleners. Sinds de start zijn er al 60 projecten opgestart in Vlaanderen.

Download de CS-barometer

Benieuwd naar extra informatie over deze studie en meer conclusies? Download het onderzoek nu.