decoratief

Cybersecurity verbetertrajecten

Wat houden de cybersecurity verbetertrajecten in?

Steeds meer ondernemingen worden slachtoffer van een cyberaanval. Via een cybersecurity verbetertraject bij een externe dienstverlener kan je je weerbaarheid tegen zo'n aanval verhogen. De subsidie komt tussen voor 50% van de kostprijs van het traject. Er zijn verschillende versies van de trajecten mogelijk, afhankelijk van de noden van je onderneming. 

Begeleiding door externe dienstverlener

Met de cybersecurity verbetertrajecten ondersteunen we kmo’s bij het inkopen van extern advies en begeleiding om de uitdagingen rond cyberveiligheid duurzaam aan te pakken. Er werden acht dienstverleners geselecteerd. Voor elk van hen geldt dat ze zowel over ruime cybersecurity competenties beschikken als uitgebreide ervaring hebben met cybersecurity begeleiding van bij Vlaamse bedrijven. De kmo kiest zelf op welke dienstverlener hij een beroep wil doen. 

Individueel begeleidingstraject

Een verbeteringstraject neemt de vorm aan van een diepgaand individueel begeleidingstraject op maat dat standaard bestaat uit:

  1. een grondige (technische) analyse van de cybersecurity maturiteit van de onderneming
  2. de opmaak van een actieplan waarmee het bedrijf een grote stap vooruit kan zetten inzake cyberveiligheid
  3. ruimte voor advies/begeleiding bij het oplossen van de vastgestelde prioritaire veiligheidsproblemen

Dit dienstenaanbod wordt aangeboden onder de vorm van basispakketten en uitbreidingspakketten die verdere verdieping toelaten.

“Het begint altijd met een analyse van de huidige situatie, gevolgd door een verbeterplan met concrete prioriteiten. Maar, en dat is heel belangrijk, we zorgen ervoor dat het daar niet bij stopt. We waken erover dat binnen het traject de meest prioritaire pijnpunten ook worden aangepakt.”
Jeroen Fiers
VLAIO adviseur

Lightversie

Sinds kort is er ook een laagdrempeligere instapversie beschikbaar. Deze versie is geschikt voor kmo's:

  • die de eerste stappen richting cyberveiligheid willen zetten
  • en/of met een minder complexe IT/OT-omgeving werken

Na de tussenkomst van de subsidie betalen bedrijven naargelang de dienstverlener tussen € 10.000 en € 13.000 (incl. btw). Dat is zo’n € 10.000 minder dan bij het volledig basispakket. 

"Mensen zijn vaak de achilleshiel bij cyberaanvallen. Daarom leiden wij ook het personeel op binnen het cybersecurity verbetertraject.” 
Koen Mathijs
business unit director bij CRANIUM

Kostprijs

De kostprijs van de lightversie van het basistrajecten varieert tussen € 17.000 en € 21.000 (excl. btw). Het volledig basispakket kost tussen de € 29.000 en € 35.000 (excl. btw). De subsidie komt tussen voor 50% van de kostprijs (incl. btw). 

Contact

Adres
Agentschap Innoveren & Ondernemen

Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
België

Telefoon
E-mail